Да оцелееш в джунглата

Помните ли „Джуманджи“, играта, в която приключенията оживяват? Искам да ви уверя, че премеждията и опасностите в книгите могат да бъдат също толкова интересни и близки до реалността, а неизвестността да е верен спътник на читателя. Ако предположите, че тук става дума за книга-игра, то сте на верен път. Издателство „Фют“ кани децата на невероятна експедиция из Амазонските гори в „Избери и завърти! Приключение в джунглата“.

Книгата е концептуално продължение на „Избери и завърти! Приключение в планината“ и е част от краткия списък с номинирани заглавия за награда Бисерче вълшебно 2024, категория „Нещотърсачи“. Този път Емили Хокинс повежда читателите през знойни дебри и дълбоки реки, а те самите трябва да проявят съобразителност, храброст, както и да разчитат на късмета си – също като в живота!

В историята вие сте Лука и получавате писмо от баба Беатрис. С него тя ви посвещава във важната мисия да откриете Изгубения град, преди група иманяри да го плячкосат и да откраднат статуетката на бога Ягуар. Пътешествието през джунглата обаче не е разходка в парка, затова се налага да планирате грижливо какво да вземете и с кого да отидете.

И така, приключението ви започва. Още в началото бедите не ви подминават. Лодката ви се преобръща, спътниците ви се понасят надолу по реката и оставате сами. От този момент нататък трябва да вземате решения и да следвате указанията, познанията или инстинктите си.

Помнете, задачата ви е да намерите първи Изгубения град, но най-важното е да оцелеете.

Сюжетът, както и самата джунгла, ви изправят пред изпитания и различни начини да умрете. Отпаднете ли от историята, можете да се върнете в началото и да започнете наново експедицията си.

Как се случва правенето на избор и проправянето на път през лианите, тресавищата и реките? На всеки разтвор се оказвате в ситуация, която крие опасност. Каквото и решение да вземете, накъдето и да продължите, джунглата си остава смъртоносно място. Затова огромна роля в играта има и късметът. В книгата ще намерите спинер (Колело на оцеляването) във формата на компас, който е неделима част от пътешествието ви и до голяма степен определя какво ви се случва. Дали докато спите ще ви ужили скорпион? Въпрос на шанс.

Събитията могат да се развият по независими начини и с различна степен на успех. Например можете да отпаднете в хода на играта, но можете и да оцелеете, без да намерите Изгубения град. Възможно е да го откриете, но да не спасите реликвата. По пътя си бихте могли да се натъкнете на малко или на много препятствия. Всичко зависи от късмета и здравия ви разум.

Наред с приключенията, книгата-игра предоставя и богата информация за джунглата и типичните за нея флора и фауна. На страниците са включени и кратки истории на хора, оказали се в джунглата и борили се за живота си. Приложени са различни снимки, съвети, инструкции и факти, чрез които читателите да обогатят познанията и културата си. Дори и никога да не се озоват в Амазония, то със сигурност ще разширят представите си за света.

„Приключение в джунглата“ впечатлява с оформлението и дизайна си.

Илюстрациите на Р. Фресън са достатъчно реалистични, за да ви потопят в случващото се, без да натоварват с ярки цветове и детайли. Големият формат улеснява вживяването в историята и осигурява достатъчно място за Колелото на оцеляването. Поднесените кратка информация и указания в скрапбук стил пък раздвижват текста и улесняват запомнянето на фактите. А взаимодействието с читателя е това, което пленява и омагьосва.

Можете да допълните преживяването на детето си, като четете и играете книгата сред природата или на фенерче в тъмната стая. Да потърсите допълнително снимки и клипчета с кадри от джунглата и нейните обитатели. Да си купите компас и заедно да определяте местоположението си в парка. И какво ли още не! Изданието предразполага към измислянето на собствени игри. „Приключение в джунглата“ е също така чудесен избор за специален подарък.

Дръзвате ли да навлезете в джунглата? Преди да потънете в дебрите й, подгответе се с видеото от издателството.