Да магесничим с Виплала магьосника

Винаги ми е било любопитно да науча кои са любимите книжки на децата от други страни, с кои герои са израснали и какви истории са част от техните спомени за детството. Всички сме чували и чели за Пипи Дългото чорапче, Карлсон от покрива и Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада, например.

Познавате ли обаче някой класически герой от холандска детска книга? Поредицата „Големите разказвачи на XX/XXI век” на издателство ЕМАС е чудесна възможност да попълним такива пропуски.

Но стига толкова с дългите въведения! Време е да ви запозная с едно необикновено малко човече от рода на виплалите. Те са дребни същества, които могат да правят магии (наричат го магесничене). Малкият Виплала се появява неочаквано през една миша дупка в дома на господин Цветин, неговите деца Нела Дела и Йоханес и котката Муха. Той е горе-долу колкото човешки палец, има чорлава косица, обича фъстъчено масло и, нека бъдем честни, никак не е добър в магесниченето, затова е изпъден от останалите виплали.

Естествено, когато си толкова миниатюрен, всички около теб изглеждат големи и заплашителни. Затова Виплала често се плаши или ядосва, а в такова състояние размахва ръчичките си, промърморва няколко неясни думи и … „нападателят” се вкаменява. По-голямо затруднение обаче представлява обратното магесничене – то невинаги му се удава.

Досещате се вече, че тези особености на джудженцето могат да доведат до много интересни ситуации – от комични до опасни. Така и става! С малко „помощ” от Виплала Татко Цветин, Нела Дела и Йоханес ще имат възможност да погледнат на света от съвсем различен ъгъл, да се понесат на крилете на птица, да походят по покрива на Кралския дворец в Амстердам и дори да поговорят с Атлас, който държи небето на раменете си.

И просто така, без да го е искал, малкият немирник ще даде нов тласък на кариерата на един поет и развитието на една фабрика за супа. Най-хубавото е, че независимо от всички изпитания и приключения децата, Виплала и татко Цветин държат един на друг и не изоставят никого от семейството в беда (или поне се опитват с всички сили).

Виплала може и да не е кой знае какъв магьосник, но холанската авторка Ани Шмит определено ще ви омагесничи с думи, както и с лекотата и непринудеността, с която ще ви направи участници в лудориите на очарователното човече.

Както във всички книги от поредицата за големите разказвачи, и в края на тази има информация за авторката. Интересно ми беше да науча, че за холандските деца Ани Шмид е нещо като Леда Милева за българските. Освен това тя е носителка на най-престижната световна награда в областта на детската литература – медала „Ханс-Кристиан Андерсен“.

Разбудих ли любопитството ви? Ако е така, направете си чай, разположете се удобно и се запознайте с Виплала магьосника.

Още отзиви за книги от „Големите разказвачи на XX/XXI век” – „Пръц-прахът на доктор Проктор”, Книга за Хюго и Юсефин”, Отфрид Пройслер, „Тоби”, „Седмица от СЪБО-ти”, „Джим Копчето и Лукас Машиниста”, „Джим Копчето и Страшните 13”.

 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.