„Цилиндърът на магьосника” попада в муминската долина

„Цилиндърът на магьосника” е поредната книга на финландската писателка и илюстраторка Туве Янсон, в която се срещаме със семейството на Муминтрол и с неговите приятели. Но преди да се окажат заплетени в разни магьоснически истории, мумините и приятелите им трябва да поспят зимен сън, защото вече е ноември и първият сняг е засипал Муминската долина. Приготовленията на неуморната и грижовна мама Муминка са към края си и всички се сгушват в леглата и заспиват за три месеца.

Ако не сте чели предишната муминска книга „Кометата идва”, набързо ще спомена, че мумините са едни много симпатични същества, подобни на хипопотами, с малки очи и ушички и малка, но не прекалено дълга опашка. Живеят в Муминската долина, в синя къща с веранда. Освен мама Муминка, татко Мумин, Муминтрол и Сниф (приятел на Муминтрол), в къщата са се подслонили и техните приятели: Снусмумрик – врял и кипял пътешественик, хемулът – страстен колекционер и мрънкало, Mускусния плъх – философ-песимист, госпожица Снорк – очарователната приятелка на Муминтрол и още… Я чакайте! Най-добре ще е сами да прочетете за всички герои, а как изглеждат, ще можете да видите на чудесните илюстрации на самата Туве Янсон. И представете си – в началото на книгата има дори карта на Муминската долина!

Както се досещате, трите месеца зимен сън минават бързичко и при настъпването на пролетта първи се събуждат Снусмумрик, Муминтрол и Сниф. След толкова месеци бездействие, Снусмумрик предлага да се изкачат на върха на планината и да издигнат могила в знак, че първи са стигнали там. За тяхно разочарование на върха намират черен цилиндър, което значи, че някой ги е изпреварил в покоряването на върха. Все пак тримата решават да занесат цилиндъра за подарък на татко Мумин без да подозират, че това е магьосническа шапка и предстои да им се случат много странни неща.

 

С риск да ми се ядосате, ще спра дотук и ще ви оставя сами да прочетете за приключенията на нашите герои. Уверявам ви, те са много – и комични, и страшни, а в края и поучителни. Само ще спомена, че погрешка Муминтрол се превръща в лемур, намират лодка и пътуват до необитаем остров с нея, муминската къща изчезва, в къщата се нанасят Тофслата и Вифслата, появява се Кралския рубин и още много и много случки, които не са за изпускане.

А какво става с цилиндъра и има ли наистина магьосник? Добър ли е той или зъл?

Не вярвате да ви кажа, нали? Прави сте. Много по-забавно е да разгърнете книжката и сами да се впуснете в света на мумините, защото там никога не е скучно. Накрая, за награда, ще присъствате на най-великото празненство в Муминската долина, когато всички ще научат няколко важни урока – за великодушието, щедростта и приятелството.

Прочетете ревюто за „Кометата идва“ и не пропускайте да се включите както в ежедневното ни предизвикателство „Познай героя“, така и в конкурса ни за мумините!