Чуй „Матея“ и децата като нея

За Матея, героиня от едноименната книга на Евгения Войнова, научих съвсем случайно. Приятелка сподели, че е попаднала на страхотна книжка, която не бях чувала. Разказа ми сюжета с такава топлота, че ме подтикна незабавно да се сдобия с любопитното четиво. И съжалявам за всеки пропуснат ден, в който не съм знаела за съществуването на русото момиченце с наличие на ангелски талант и липса на слух.

Матея се заселва с родителите си в малко градче. Най-очаровани от пристигането им са местните деца, които виждат в лицето на новодошлото момиче възможност за завързване на нови приятелства. Има обаче един проблем – Матея не чува, а вижда думите, изричани от хората. Родена без слух, малката дама приема липсата на въпросното сетиво като нещо естествено. За връстниците й обаче е по-лесно да се престорят, че я няма, за да не им се налага да се чудят как да общуват с тъй различното от тях дете.

В нов град и без приятели, на Матея не й остава друго, освен да се отдаде на любимото си занимание – сътворяването на чудновати и великолепни фигури от хартия. Цветя, птици, пеперуди… Момиченцето сгъва фигурките с часове и ги събира в огромен стар куфар, докато се старае да убие скуката и самотата.

Най-важното събитие в градчето е провеждането на пролетен карнавал. Всички се подготвят усилено за него – децата майсторят декори, шият се карнавални облекла, а голямата зала се украсява за кулминационното събитие. Оживлението обхваща всички, само Матея е изолирана. Но броени дни преди празненството започва да вали. Проливният дъжд напоява улиците, всичко подгизва, а провеждането на карнавала е сериозно застрашено. Защо ли? Защото дъждът, макар да спира в деня преди празника, е съсипал цялата украса на голямата сцена. Как може да се поправи всичко, когато времето е толкова малко?

В своята книжка Евгения Войнова пише и рисува историята на глухото момиченце, което носи не един, а няколко таланта: умее да вижда думите, като ги чете по устните на другите, а и майстори великолепни книжни фигури. Освен това Матея е търпелива и умее да прощава, когато я отхвърлят поради незнание; тя е и благородна – спасява градското тържество съвсем сама. Нежните илюстрации на Войнова отварят нови врати, доразвиват трогателния сюжет и учат читателите, че никога не трябва да отхвърляме различните от нас, защото всъщност всички ние сме различни и това му е хубавото: да се допълваме и да се учим, да си помагаме и да споделяме.

„Матея“ (изд. Евгения Войнова) е книга, която всяко дете на възраст над 5 години трябва да познава. Темата, повдигната от писателката, е много важна и не бива да се отхвърля с лека ръка. Бъдете готови да отговаряте на стотиците детски „Защо?“ и се опитайте да им поднесете темата по разбираем, но и честен начин. Защото от ранна детска възраст е необходимо да учим малчуганите си да бъдат толерантни към различните и да проявяват емпатия.

Автор: Вал Стоева