„Чудни приказки за порастване“ или магично пътешествие из улица „Оловна“

Нели Маргаритова е сред съвременните писатели, които пишат с особено внимание към детето. Историите й са топли и уютни, поднасят важни теми по деликатен начин и зареждат читателя с оптимизъм. Част от творбите й са в стихотворна форма („7 приказки зелени с крилца, крачета и антени“, „Букви с меки лапки, капели и чорапки“, „101 срички за полезните привички“), други са под формата на приказни истории (поредица „Тайни и вълшебства на улица „Розмарин“, „Славни слънчогледови случки“).

„Чудни приказки за порастване“ (изд. „Софтпрес“) е книга, събрала 10 приказки в помощ на децата. Със своя мек и приятен изказ, ведро настроение и майчинска нежност, разказите помагат на децата да осъзнаят кое е истински важното и как да се справят с предизвикателствата. Действието се развива на улица „Оловна“ – улица като всяка друга, с блокове, къщи, училище, фабрика, пощенска станция и деца, които ходят по тротоарите и играят в съседния парк. Вълшебството на улица „Оловна“ се крие в част от обитателите й, както и в пришълците, пристигащи изневиделица и заминаващи тихомълком.

Графиня Фа Мажор понякога пресолява манджите, защото има по-важно задължение – да се грижи за нотните дървета. Те растат на покрива на блока, не изискват напояване, а заради тях на улица „Оловна“ се лее музика. Графинята трябва да им пее всеки ден в дъжд и пек, за да ги подхранва. Покрай дейността си, дамата вдъхва смелост и на малката Йоана да се упражнява, за да изсвири „Тиха нощ!“ отлично.

„Сладост има във всяко добро занимание. Зрънце, което носи удоволствие и помага на хората да приемат усилията покрай него. Като свиренето например. Упражненията не са много приятни, за тях трябват упоритост и трудолюбие, но после… Ах, колко прекрасно е, когато музиката зазвучи гладко и приятно за ухото!“

Интересна е историята на полицай Бретон, който винаги гледа долната половина на света заради своя… бретон. Плътната завеса от гъста коса не му позволява да наблюдава теменуженото небе привечер, да се наслаждава на пъстрото хвърчило, което леля Серафима от близкото училище дава на децата по време на междучасията. А тази дама е истинска вълшебница – умее да лети като Мери Попинз, променя всички около себе си и заминава да почиства звездния прах. След нея остава желанието за живот и усмивката на полицай Бретон, простил на небето за изчезналото си детско хвърчило.

Другите герои на Нели Маргаритова също има на какво да научат както децата, така и възрастните. Госпожа Миш-маш спасява улица „Оловна“ от скакалци и вдъхва увереност на три деца, че могат да са смели, силни и разумни. Доктор Солей лекува тъгата по летните дни, феята на дъждовните сънища събира идеи и разказва истории за лека нощ, а строгият генерал Так-тик е готов да спре времето, за да се роди нов живот.

Сред историите от книгата е и разказът за директорката Ред, която произвежда твърди сиви училищни гуми и държи на реда безусловно. Поведението й напомня за злата директорка Трънчбъл (зла директорка на училище, герой от книгата „Матилда“ на Роалд Дал), но преобразяването й е толкова впечатляващо, че ще ви накара да отроните някоя сълза. Защото всичко е възможно, ако се прави с много обич. Приказките за Краля на шишарките и госпожица Грешка ще ви покажат кое е сърцето на града и къде водят мечтите. Срещата между Лазар – подземния ангел, който събира и преработва обидни думи и Лазар – зубрача, е един от най-смислените разкази, посветени на справянето с агресията, на които съм попадала.

„- Хубаво си направил, че не си отговорил. Обиждането е заразно като кашлицата. Ако един се държи зле, хората наоколо започват да губят добротата си. Лошата дума води след себе си десет още по-лоши.“

„Чудни приказки за порастване“ (изд. „Софтпрес“) е отлично помагало в часовете по добродетели и емоционална интелигентност. Подходящо е както за учениците от начален етап на обучение, така и за деца над 5 години, които също имат нужда от позитивни приказки по важни житейски теми. Майсторството на Нели Маргаритова блести и в тази книга, която несъмнено ще се хареса и на малките, и на големите.

Прочетохме изданието в проект „Експериментът“ с Дàниел (4,8 г.). По една приказка на ден, за да можем да ги обсъждаме спокойно. Четенето се случваше обикновено преди лягане, всеки опит да сменя заглавието с друго срещаше сериозен отпор. Една от приказките, „Госпожа Миш-маш“, го впечатли дотолкова, че си измайстори шлем като на Калоян (главен герой в историята), а при подминаването на табелка на някоя къща, задължително пита: „Тук „Гълъбова поща“ ли пише?“.

Не пропускайте и другите книги на писателката:

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.