Читателски клуб „Възвишение“ с драг гост – поетесата Мария Донева

През месец март читателски STEAM клуб „Възвишение“ към пловдивското училище „Райна Княгиня“ се среща с поетесата Мария Донева. Дошли да се запознаят с чаканата гостенка са и други читатели от втори клас. Те водят своите клубове на фестивала „Младият Пловдив чете“, част от който е и съответното събитие. Какво споделя Мария Петрова, ръководител на „Възвишение“, в своето писмо до нас, разберете от самата нея.

Децата си спомнят веселието, което цареше през цялото време. Попитаха ги дали са виждали жив автор и те отговориха с бурно „Неее!“. Ръкоплясканията не спираха, а поетесата се поклони за благодарност. Прочете ни неотпечатано още стихотворение, изрецитира ни любимото ни „Чудовищенце“ и ни подшушна, че в него има математически проблем, който се е опитала да разреши с нова версия. Тя си мислеше, че ни изненадва, но ние вече бяхме рисували илюстрации по него и напълно реално бяхме усетили невъзможността да го разделим справедливо. Но опитахме!

Смяхме се от сърце и на отговорите на въпросите ни колко торти е прието да изядат приятелчетата и колко често се събират да си правят почерпки. Времето ни заедно не беше достатъчно, за да научим всичко, което ни интересува – имахме десетки листчета с питанки. Така се стигна до следващата справедлива развръзка – получихме отговорите електронно и цветно, в тон с флипчарта.

Авторката беше изумена от залата, в която я посрещнахме, от „разлистения таван“, от възможностите на електронната дъска, от интереса на читателите, от топлото посрещане, от кътовете за четене, от изненадите, които бяхме подготвили. На изпроводяк ни каза, че се чувства много щастлива, никога няма да ни забрави и ни благодари, че се е усетила като „много известна“.

Помолих децата да споделят с по една дума какво си спомнят от срещата. Ето какво се получи: пиперче, килерче, тортичка, кихат, книга, чорапчета, Сърбинова (илюстраторката), чудовищенце, любима, подскачат, усмивки, чете като нас, обича ни, пише за нас, сякаш пееше, игрите…

Впечатленията ни бяха много и кои от кои по-хубави.

За да ни топлят и в бъдеще, решихме да ги съхраним в електронна книга:

Снимки в статията и на корицата: Мария Петрова и Ванеса Попова