Читанката, която вдъхновява

Училището е място, където децата идват всяка сутрин и учат.

Какво, защо и как учат е тема, която обикновено предизвиква дълги и ожесточени дебати.

Предполагам, че тези спорове са започнали от институционализирането на обучението и мисля, че никога няма да има единомислие по въпроса за детското образование. Обаче със сигурност знам, че вдъхновеното дете иска да знае и да може.

В училище трябва да има вдъхновение, онази неуловима магия, която ние, учителите, наричаме „вътрешна мотивация“.

Намираме я на различни места, но е много изненадващо, когато я срещнеш в учебник.

Мислех да започна разказа си за „Читанка за 3. клас. Учебна програма 2019/2020“ със съставител Стойка Здравкова (изд. „Анубис“) със стандартен учителски анализ: какво е разпределението на проза, поезия и фолклор; какви литературни похвати са включени и как са представени; какво е съотношението между български и чуждестранни автори…

Този учебник съответства на всички критерии на ръководния орган, но е и много повече. Той е вдъхновение за работа. Още от първата страница.

Стихотворение на Мария Донева! Прекрасно стихотворение, което говори на децата и е за тях. Освен всички възможности за работа, предоставени ми от тази творба, аз искам да разкажа на децата за автора. Да представя прекрасните ѝ преводи, да донеса книгите на Джулия Доналдсън, да им прочета за добрата вещица, за нелепия дракон, за силата на приятелството. Да раздам реплики, да направя пиеса!

После идват Юлия Спиридонова и Джиго – прекрасни описания и рецепта за пустиня! Дали може да напишем рецепта за плаж, за пролетна гора или за училищен двор? А знаете ли какви награди получават детските писатели? Можете ли да предположите за какво точно ги награждават? Темата може да продължи и следващият час, и в понеделник.

Радостина Николова и еленът Вундаба, който е  различен, особен и същевременно е някак близък и познат. Ако почетем внимателно, какво ще разберем? Смелостта се крие в това да бъдеш себе си. Добрият приятел е този, който е до теб, когато ти е трудно. Някои неща не могат да бъдат променени, но сме достатъчно силни и умни, за да видим хубавото в тях. После поговорихме за мотовете и за летните щуротии.

Петя Кокудева и прекрасният език, които използва в поезията си. Анета Дучева и изключително внимателния начин, по който говори за сложните теми. Петя Александрова и вкусното Северно сияние, Весела Фламбурари и голямото приключение на малката водна капчица…

Няма как да спомена всяко чудесно произведение, неговия автор и многото идеи, които получавам от тях. Това е учебник, пълен със съвременни български автори. Творци, с които децата могат да общуват. Хора, които разказват прекрасни истории. Те показват на учениците светлото и усмихнато лице на четенето в клас. За мен това е най-големият му плюс, но с него далеч не се изчерпват достойнствата му.

Много харесвам подборката на стихотворенията. Звучна и мелодична лирика, написана на понятен език. Рими, които предизвикват към творчество и дават възможност за интерпретация. Прекрасно е съчетанието на прозаичен откъс и кратичко стихотворение. Глътка свеж въздух, приятен завършек на часа, който показва ненатрапчиво възможностите на езика.

Художественото оформление е чудесно. Всички илюстрации в учебника са издържани в еднакъв стил. Обогатяват представите на учениците за текста, без да ги подвеждат и да предизвикват изумителни въпроси.

Това е учебник, изключително богат на допълнителна информация. В него ще откриете допълнителни текстове за четене, творчески задачи, интервюта с авторите и много сполучливи въпроси и упражнения.

Прекрасна читанка. Книга, която вдъхновява за работа, улеснява я и прави часовете интересни.

Учебник, който прави четенето интересно, говорейки на разбираем език. Съумява да намери баланса между класика, фолклор и съвременна литература и прави преподаването интересно, творческо и увлекателно.

Бележка на екипа на Detskiknigi.com

Обикновено нямаме навика да правим преглед на учебници и учебни помагала, одобрени от МОН. Но първата „модерна“, „съвременна“ читанка – „Читанка за 3. клас. Учебна програма 2019/2020“ със съставител Стойка Здравкова (изд. „Анубис“), – беше критикувана активно и предизвика интереса ни.

Именити български писатели изказаха мнение за творчеството на австрийската кралица на детската литература Кристине Ньостлингер, носителка на Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“, при това – без да са запознати с творчеството й. Читанката беше разисквана и в предаването „Вяра и общество“ по БНТ от представители на църквата. Редица учители се изказаха грубо и неласкаво в социалните мрежи за произведенията, които са интересни за децата в 3. клас, но не са написани от Иван Вазов.

Четенето е сложно умение. То е като изкачване по стълба – ако не усвоиш как да се справяш със стъпалата най-ниско, трудно би могъл да се изкачиш много нависоко. За да усвоят децата умението да четат и да осмислят сложни текстове, те трябва да се научат най-напред да четат. Чрез интересни и достъпни за тях текстове, които им помагат да овладеят сложния процес и да имат желание да продължават нагоре. Не го ли осъзнаят онези, които роптаят срещу издания като „Читанка за 3. клас“, ще се изправим съвсем скоро срещу бича на тоталната неграмотност.

Екипът ни изказва благодарност на Александра Георгиева (учител), че се съгласи да разгледа непредубедено учебника, без да е запозната с всички брожения около съществуването му.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.