Чети и играй: обучителни материали от Европейската комисия

Като жители на планетата Земя е важно да знаем как е устроен нашият дом и как действията ни в ежедневието го променят. Много от достиженията на науката, произвеждани в индустриални условия, облекчават живота ни, но често водят до нарушаване на баланса в природата и до унищожаването на ценни видове.

В природата всичко е свързано – ние се нуждаем от растенията и животните, за да съществуваме, но бързо забравяме за тях, когато бетонираме природни резервати, сечем дървета и изхвърляме тонове отпадъци, които замърсяват почвата и водите.

Климатът, биоразнообразието, устойчивото земеделие и бъдещето на планетата са теми, които вълнуват членовете на Европейския съюз. Предлагаме ви да се запознаете с някои от публикациите на Европейската комисия, предназначени за деца и достъпни в специалния „Кът за учене“. Те са подходящи както за работа у дома, така и в училище, а големият плюс е, че са преведени на български език.

За децата до 9 години

Най-малките могат да се запознаят с живота във фермата, докато оцветяват!

Книжката за оцветяване предлага картинки с работещи на полето стопани, пасящи крави и продукти като мляко и яйца. Достатъчно е родителят да разкаже с по 1-2 изречения кой какво прави и защо – това ще постави основите на знанията за животните, храната и важните продукти, без които не можем.

Книгата можете да изтеглите тук.

Историята на три поколения фермери

В тази книжка се проследява 50-годишната история на няколко поколения земеделци — от трудните първи години до по-добрите времена, когато ЕС предоставя стимули и мерки за финансова сигурност.

Макар за децата действията на Европейския съюз да са неясни (и вероятно няма да са особено интересни), историята на земеделците ще им помогне да научат как се е развивало земеделието в миналото, как машините подпомагат производството.

Книгата може да бъде изтеглена в .pdf файл на български език.

И за деца над 9 г.

Настолна игра за биоразнообразието

Поканете приятелите или родителите си да поиграете на тази настолна игра за биоразнообразието. От нея ще научите интересни неща за природата и как да я опазвате.

Защо не оцветите камъчета в различни цветове и да ги използвате за броене, а може би имате даже по-добри идеи? Оставете въображението си на воля!

Играта можете да изтеглите на български език и да я разпечатате върху лист с размер А3, за да е още по-пълноценно изживяването.

Викторина „Климат и енергия“

Смятате, че знаете много за енергията и климата? Искате да проверите знанията си? Включете се в онлайн викторината „Климат и енергия“.

Викторината е достъпна и на български език тук.

Настолна игра за климата

Ако обичате да играете настолни игри, имате още една възможност, свързана с климата и опазването на околната среда. Чрез нея ще научите кои действия са за предпочитане и какво да избягвате да правите, ако се борите за статут „Пазител на планетата“.

Настолната игра можете да изтеглите тук на български език и да я разпечатате.

Нашата планета, нашето бъдеще

Последният материал, който подбрахме за вас, е списанието „Нашата планета, нашето бъдеще“. От него ще научите какво прави Европейският съюз за справяне с един от най-големите проблеми, пред които е изправено човечеството днес, и как можем да допринесем за борбата с изменението на климата.

Списанието съдържа раздел за науката и интервюта със студенти, а също и информация за случващото се в ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове и за приспособяване към изменението на климата.

Достъпно е на всички европейски езици, сред които е и българският. Изтеглете го тук.