Чети и играй: Направи си сурвачка

Една от най-веселите задачи за деца и родители около новогодишните празници е направата на сурвачка. Рецептата е проста, но занимателна. Тя дава възможност малчуганите да се запознаят с традициите, да научат сурвакарски поздрав, да измайсторят нещо с ръцете си и да се забавляват.

Необходими продукти
 • 1 дрянова пръчка (по възможност с по-дълги разклонения, за да се оформи хубава форма)
 • бели и червени вълнени конци/прежда (ние използваме от вълнените за направа на мартенички)
 • сушени плодове – сливи, ябълки, сушени малки чушлета (може да използвате микса за ошав, който се продава в магазините или да нарежете ябълка на тънки ленти и да изсушите в тава във фурната на)
 • пуканки (може да използвате готови от пакетче или да си приготвите сами от царевични зърна)
 • здрав конец за привързване на клоните и нанизване на плодовете и пуканките
 • ножица
 • дебела игла за нанизване на сушените плодове
 • по-тънка игла за нанизване на пуканките
 • родител, който да помага при по-сложните стъпки

По желание украсете с мъниста, разноцветни хартиени ленти, монети с пробита дупка за нанизване на конци (продават се в кинкалериите) и др.

Изработка
 1. Най-напред завийте страничните клонки на дряновата пръчка, за да се оформи буква Ф. Привържете клоните към стъблото с конеца и завържете здраво. Ако дряновата ви пръчка няма дълги странични разклонения, преминете към следващата стъпка.
 2. Увийте белите конци по стъблото на дряновата пръчка. Можете да редувате с червените конци или да измислите ваш собствен модел.
 3. Червените конци можете да използвате за увиване на пръчките или пък да ги завържете като малки панделки. Вариант е да направите и помпони. Използвайте червен конец и за нанизване на по-едрите плодове – сушените ябълки, сливите, чушките.
 4. Направете дълга верижка от пуканките (нека родител ги наниже) и след това я увийте по клоните на сурвачката. Нека не е много стегната, за да могат нанизите да висят свободно.
 5. Доукрасете сурвачката с каквото още решите – границата е вашето въображение.
Сурвакарски наричания

Сурвакането е свързано с изричане на благопожелания. Всеки се надява хубавите думи да го застигнат, а лошото да го отмине.

Има различни наричания – за стопанина, за стопанката и т.н. (подобно на коледарските песни). Най-популярните наричания открихме в „Празничен календар на българчето“ (изд. „Парнас“):

Сурва, сурва година.

Весела година.

Голям клас на нива.

Жълт мамул на леса.

Живо-здраво до година!

До година, до амина!