Чети и играй: Какви могат да бъдат думите

През май отбелязваме празници, дълбоко свързани с писмеността и умението на хората да съхраняват мислите си. Възрастните разбираме значението на тази способност, макар да я приемаме за даденост, и рядко се замисляме за пътя, който е изминат, за да живеем днес в този цивилизован комфорт.

Децата много рядко харесват „да пишат“ – за тях това е дълъг, сложен и доста пипкав процес. Тъкмо си написал съчинението и госпожата започва да обяснява как сега трябва да има редакция. Вече умееш да четеш и отнякъде се появяват писмените отговори на въпроси. Започваш да разбираш как се съчинява истинска история – начало, случка, край. Обаче трябва да преразказваш, там не може да си измисляш нищо.

Думите са наистина важни. Разбираме го с възрастта, с опита, в стремежа си да научим децата си. А успяваме ли да покажем на децата каква магия се крие в словото? Колко богат е езикът? Каква дълбока сила крият думите?

Предлагам на вниманието ви проекта, който подготвих за моите ученици и споделям и с вас. Надявам се, че когато децата работят по него, ще успеят да провокират и възрастните около себе си. Сигурна съм, че всяко дете знае кои са вкусните думи, но не знам дали ние го помним.

Нека не приемаме всичко, което имаме за даденост и покажем на децата как благодарение на езика, буквите и думите днес живеем в този фантастичен свят.

Пакета „Думи“ можете да изтеглите тук.