Чети и играй: Азбучни забавления

Лятото е прекрасно. Пръстите лепнат от диня, на коляното пак има рана, следобедите плавно преливат в спокойни вечери. Не трябва да се събират раници, да се пишат домашни, да се правят проекти.

Обаче ваканцията е дълга и неминуемо се забравят важните училищни неща. Хубаво е да намираме време да подсещаме децата за тях. Никак не е задължително това да е свързано с летни упражнителни книжки или сборници. Всичко може да бъде игра или поне да изглежда така.

Следващите азбучни игри са вдъхновени от книгата „Небивалици с буквите от А до Я“ на Цвета Брестничка.

Започваме с най-малките (първи клас):

 • Играйте на „Кой ще измисли повече думи с буква от азбуката?“: избирате буква и всеки предлага думи, като ги броите (пример: М – мама, масло, молив…);
 • Усложнете играта, като включите брой срички в условието;
 • Съставяйте изречения, в който трябва да има само думи, започващи с определена буква (по примера на Цвета Брестничка). В началото вие подавате думите – пеперуда, палачинки, пече, пет. Става по-сложно, ако определите брой думи в изречението и не подавате готови такива.

По-големите деца могат да работят само с определен вид думи:

 • Предложете им да измислят 15 думи действия или думи признаци, или думи предмети с определена буква.

Пример: чета, чистя, чопля, човъркам, чакам – думи действия; пъстър, правилен, пълен, пошъл, практичен – думи признаци; щека, щука, щик, щори, щипка, щиглец – думи предмети

 • След това ги стимулирайте да свържат думите в словосъчетания. Не е задължително да са „правилни“, важно е да бъде забавно. Нонсенс съчетанията показват забавната страна на езика, развиват езиковия усет. Децата играят с думите, напасват ги според собственото им усещане за тях.

Пример: чопля щипка, човъркам с щик, чистя щука; пъстра щора, практична щека, пъстър щиглец

 • Може да съставяте думи с петата, дванадесетата и двадесетата буква от азбуката, а след това ги свържете в цели изречения. Ако искате да е по-сложно, поставете изискване във всяко изречение да има от всеки вид думи. Децата, които се забавляват да пишат, могат да се опитат да свържат всичко в кратък текст.

Пример: избираме 13 буква от азбуката – М. Започваме с действията – махам, мисля; следват признаците – малък, мрачен; предмети – мишок, мед. Измисляме изречения: Мисля си за малко мед (и довършавате) в меденките.

Учениците в 3 и 4 клас могат да играят срещу вас – предизвикателство за всички у дома

 • Започнете да съставяте изречения, като изберете една буква от азбуката и всеки играч подава дума. Първият казва съществително име. Следващият добавя към него прилагателно. Третият трябва да измисли подходящо действие. След това продължавате. Не трябва да късате верижката.

Пример: избираме буквата В. Започваме с думата вихър. Следва подходящо прилагателно – воден. И довършваме с действие – видях. Получава се Видях воден вихър. Взимаме следващата буква от азбуката и съставяме ново изречение – гъба, грамадна, гони. Гони ме грамадна гъба.

 • В играта може да обвържете тематично думите.

Пример:

исторически думи с П- пирамида, палат, паметник; научни думи с А – атом, аксиома, алгебра; технологични думи с К – компютър, ключ, кабел

Пример: Пъстрият паметник получи подарък.

 • Изберете буква и записвайте думи с определена тема: вкусни думи, страшни думи, любими думи. След това съчинете история и включете в нея колкото се може повече от думите.

Пример: избираме думите да бъдат вкусни: пица, торта, сладолед, готвя, пазарувам, сладко, чипс, солен, спагети, варя. Започваме с небивалицата.

Един Ден реших да сготвя пица и спагети. Отидох да напазарувам, но се оказа, че в магазина са останали само торти, сладоледи и други сладки неща. Попитах продавача къде са всички солени продукти. Той ми отговори, че днес сутринта дошли едни малки елфи и купили всичко, защото трябвало да сварят гозба на великаните от планината.

Можете да обвържете игрите с думи с четенето през лятото. Децата да извадят от книгите, които четат:

 • 10 думи, които започват с А
 • 5 думи с по 3 срички
 • 10 думи с буква Б в средата

Ако имате време, скрийте послание в книгата. Извадете например шестата дума от осмото изречение на страница 25; десетата дума в последното изречение на страница 26 и да продължете така, докато не се съберат думи за изречение. След като изречението бъде сглобено, вашето дете може да получи чаша лимонада и шоколадов мъфин или паролата за интернета.

Думите могат да бъдат забавни и да помогнат на децата да работят с текст. Това е умение, което със сигурност ще им бъде от полза. Чудесно ще е лятното четене да бъде свързано със забавни и интересни мигове, а не с онова усещане за задължителност и неизбежност.