Чети и играй: Капсула на времето

Александра Георгиева е учител на третокласници. Тя винаги измисля интересни задачи за децата, за да им помогне да усвояват по-лесно материала, но и да развиват любознателността и мисленето си. Споделяме нейния проект „Карантина 2020: Моята капсула на времето“, породен от извънредното положение заради COVID-19.

Животът на всички се промени много през последния месец. Предполагам, че животът и на моите ученици сега е различен. Но когато се виждаме във виртуалната класна стая, всичко е чудесно. Възхищавам се на тяхната адаптивност и решителност. Ние, големите, не сме толкова добри в това.

Сигурна съм, че след като всичко премине, децата ще имат великолепно лято. Пълно с разходки в планината, задушни горещи следобеди, вечери под звездите и много обич. Мисля, че когато разговарят и се връщат към трети клас, няма да чувстват неприязън или страх, но съм сигурна, че ще помнят тази пролет.

Капсулата на времето е кутия, която може да те върне в миналото. Затваряш вътре всичко, което ти се струва важно днес, а след време надникваш в нея и се опитваш да си спомниш/представиш какво е било тогава. Хубаво е да си спомняме битките, които сме водили и сме спечелили.

„Карантина 2020: Моята капсула на времето“ е проект, които се опитва да превърне децата в журналисти, археолози, историци, писатели и разказвачи. Да ги предизвика да се огледат наоколо и да видят интересното и важното около тях. Да ги вдъхнови да мечтаят.

Трудностите са част от живота. Надявам се, че като учител, показвам на учениците как да минат през тях вдъхновени, силни и смели.

Предложете и на вашите деца да направят собствена капсула, като съберат в кутия всичко, което им се струва важно за периода на карантината през 2020 г. Насоки, идеи и подсказки ще открият в специално разработения от Александра Георгиева файл за изтегляне, оформен от Виолета Марчева.