Чарлз Дарвин – естествоизпитател с часовников механизъм

Чарлз Дарвин е един от най-любимите ми учени, заради любовта му към разходки сред природата, любознателността, смелостта да взриви консервативното викторианско общество, но най-вече заради възможността да пътува около света с кораба „Бигъл“. Като тийнейджър романизираната му биография „Произходът“ от Ървинг Стоун ми направи силно впечатление и беше сред любимите ми четива. С огромно задоволство установих, че Дарвин е една от личностите, избрани в поредицата за деца „Кратки пътеводители в биографии забележителни“ (Timeline).

Автор на кратката биография е Дан Грийн, който още с първите 2 изречения успява да обобщи кратко и разбираемо кой е този учен и какъв е неговият принос към науката и живота:

След това Грийн стегнато разказва за определящите моменти от живота му като не само дава необходимите контекст и основна информация, но и щрихира личността на Дарвин. Затова за читателите е лесно да се поставят на мястото на немирния Чарлз като дете (винаги готов за набег в овощната градина), на търсещия призванието си младеж (оказва се, че лекарската професия не му приляга) и на младия учен, изградил революционна теория, която го изправя срещу съвременниците му и църквата.

Оценявам високо решението на автора да вложи щедра доза хумор в разказа си. Заменете, например, в думите на бащата на Дарвин „стрелба, кучета и лов на плъхове“ с „компютърни игри, таблет и телефон“ и голяма част от родителите ще разпознаят собствените си упреци към днешните деца. 🙂

Животът на Дарвин може да бъде вдъхновение за всички малки и големи неуморни любопитковци, които с интерес и удивление наблюдават света около себе си и не спират да си задават най-важния въпрос в науката: Защо?

Основното предимство на краткия пътеводител в биографията му е , че показва на децата какво, освен любопитство, е необходимо, за да бъдеш голям учен  – внимание към детайлите, систематичност, упоритост да работиш по даден проблем с години и не на последно място смелост, за да се изправиш срещу установените вярвания.

Илюстратор на книгата е Рейчъл Кетстолър, чиито рисунки не просто представят визуално информацията от текста, а я допълват. Закачливите й илюстрации дават много възможности на децата да се връщат към тях отново и отново, да ги изследват внимателно и да научават допълнителни факти. Така малките читатели не само се забавляват и попълват знанията си, но и развиват своята концентрация, наблюдателност и визуална култура.

Като всеки достоен за името си пътеводител, и този включва терминологичен речник и хронология. Чудесният превод е на Петя Гуламали, а редактор е Янка Боянова. Изданието е отлично изпълнено – удобен за децата по-малък формат, твърди корици, плътна хартия, качествен печат и внимание към детайлите.

Без никакво колебание препоръчвам „Кратки пътеводители в биографии забележителни. Чарлз Дарвин“ за деца над 8 години, а фактът, че формално се водите възрастни, не бива да ви спира и вие да се включите в четенето.

Биографията на Дарвин е много благодатна на теми за разговори с децата (не само за животните и растенията, но и за развиването на собствените интереси и намиране на призванието), на измисляне на нови игри и занимания за следващата разходка в парка, планината или на плажа. Възможностите са безкрайни!

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.