Български организации създадоха Национален пакт за четенето

На официална пресконференция по случай първия Ден на четенето в България – 17. ноември 2023 – бе обявено създаването на Национален пакт за четенето. Инициаторите му призоваха гражданите, синдикатите, националната и местната власт да се обединят около четенето като основен приоритет, от който зависи развитието на индивидите, тяхното здраве и социално благополучие.

Зад Националния пакт стоят имената на организаторите на Деня на четенето – Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“ и фондация „Четене“, Александър Шпатов, писател и съосновател на фондация „Четене“, Виктория Бисерова, издател, преподавател и член на сдружение „Книги и четене“ – както и на Спаска Тарандова, изпълнителен директор на фондация „Глобални библиотеки“, и на Десислава Алексиева, председател на Съвета на АБК. На прескоференцията в Българска телеграфна агенция присъства и зам.-министърът на културата Амелия Гешева.

„Усилията ни не спират дотук, защото Денят на четенето е само символ, който всяка година да ни напомня колко важно е да се чете. Невъзможността да анализираш прочетеното се отразява на всички сфери на живот и води до понижаване качеството на средата.“

С тези думи Валентина Стоева очерта основния проблем, върху който ще се фокусира Националният пакт – проблемът с функционалната неграмотност в България. Стоева изтъкна и коя е първата стъпка за промяна на тревожното статукво:

„Ще работим по програма за осигуряване на книга на новородените в България, включена в пакета от първа необходимост при раждане.“

Организаторите на Деня на четенето вярват, че каузата на Националния пакт ще бъде припозната от хиляди родители, лидери на мнение, медийни компании, представители на частния сектор, правителствените и неправителствените организации в страната, които ще работят заедно за едно по-четящо и грамотно общество.

Мисията и целите на Националния пакт за четенето са достъпни на сайта на фондация „Четене“. Към обединението може да се присъедини всеки, който вярва, че #ЧетенетоДаваВъзможности“.

Партньори на инициативата „Ден на четенето“ са фондация „Глобални библиотеки“, Българска библиотечно-информационна асоциация, асоциация „Българска книга“, „Аз чета“, дигитална агенция „BookMark“ и „Площад Славейков“.