Събота с героите на братя Гелеви

Тази събота в столичното кино „Влайкова“ ще звънти броня, ще шумят ципести криле и ще ехти детски смях. Защото идват братя Гелеви с най-новия си съвместен проект – „Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо“. В 11 ч. писателите, художници и аниматори Сотир и Пенко Гелеви ще се качат на сцената, за да представят новата си книга и създадената към нея анимация. За втори път (след „Виола“) дуото ще предложи на младите читатели увлекателна история, показана заедно със своята екранизация. Входът за събитието е свободен.

Сотир и Пенко Гелеви са разпознаваем и обичан творчески тандем. Те имат множество общи детски книги – като „Как Лора се научи да брои до десет“, „Приспивни песни за феи и чудовища“, „Приключенията на господин Боровинка по вода и суша“ и комикс поредицата за Илийчо и Август. Освен писатели и художници, те са създатели и продуценти на анимационни, игрални и документални филми. За своя труд братята са носители на множество литературни награди, сред които „Константин Константинов“, „Христо Г. Данов“, „Златен лъв“, „Перото“.

Но за какво става дума в новата им книга? За баладата, съчинена и изпята от барда Пейо. Тя разказва за младия ковач Желязко, който среща прочут рицар и се вдъхновява на свой ред да прослави името си с героични подвизи, като спасява млади девици от опасни дракони. Собственоръчно изковал бронята и меча си, той потегля със своя железен кон за решителен двубой с огнедишащия змей Димчо. За всеобща изненада (или пък не) битката с чудовището не преминава според очакваното.

Сценарист на анимацията е Сотир Гелев, а режисурата е поверена на Пенко Гелев, който е и художник на сцените. Героите са озвучени с гласа на актьора Иван Панев, а музиката, както и песента към филма („Не искам вече да съм беден“), са дело на Благой Димитров.

Търсите детскокнижно събитие на открито? Ето какво още предстои тази събота.