Божана Апостолова празнува 70-годишен юбилей!

Снимка: ИК „Жанет-45“

Точно днес се навършват 70 години от появата на бял свят на една от най-обичаните български писателки – Божана Апостолова. Родена на 9 май 1945 г. в с. Цар Асен, Пазарджишко, за възрастните тя е позната като поетеса, писателка и собственик на едно от най-големите български издателства – „Жанет-45“. За децата обаче е просто Голямата Божана, сътворила двете книжни поредици за Малката Божана и Малката Голяма Божана.

Божана Апостолова завършва българска филология във Великотърновския университет. Нейни творби са познати и на читателите в Германия, Турция, Русия, Италия, Унгария, Испания и други страни. През 1992 г. пробва силите си в издателското поприще като основава издателство „Жанет-45“. То е известно на българските читатели с успехите си в популяризирането на българската литература. Самата Божана признава: „Да откриеш неизвестния автор – това е моето удоволствие…“. Неуморната Божана Апостолова е и създател на Литературния фест „Пловдив чете“ и постоянната културна инициатива „Младият Пловдив чете“. През 1994 г. учредява най-престижната годишна литературна награда за поезия „Иван Николов“.

Самата тя е носител на множество награди, сред които националната литературна награда „Хр. Г Данов“ през 2010 г. „за изключителни постижения в областта на литературата и принос в издаването на българска художествена литература“ и през 2012 г. в раздел „Издание за деца“. През 2013 г. книжката ѝ „Малката Божана в деня на боклуците“ става първият носител на наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 в категория „Млади читатели“ (6 – 10 г.).

Към момента от детските поредици на Божана Апостолова ще откриете: „Малката Божана в нощта на чудесата“, „Малката Божана в деня на боклуците“, „Малката Божана в подводния свят“, „Малката Божана в магазин за смехорийки“, „Малката Божана и чудовището Тъмп“, „Малката Голяма Божана и дяволчето Тук“ и „Малката Голяма Божана и една приказка от живота“. Освен хартиените книжки любителите на новите технологии могат да се насладят и на първата изцяло интерактивна книга на български език„Малката Божана в подводния свят“, дело на изд. „Жанет-45“.

Честит рожден ден, Божана!