Борбата продължава в „Серафина и магическият жезъл“

Със „Серафина и черният плащ“ (изд. „Софтпрес“) Робърт Бийти даде летящ старт на поредицата за необикновеното момиче, което живее с баща си в подземните етажи на имението „Билтмор“.

Три седмици след победата на Фина и компания над мъжа с черния плащ, нова заплаха надвисва не само над „Билтмор“, но и над заобикалящите го гори. Всички животни и птици панически бягат, а при традиционната си разходка в гората героинята вижда странна карета с още по-странен мъж, който слиза от нея. Неговите вълкодави погват момичето и то едва успява да се измъкне от тях.

Тази среща дава началото на още шеметни преследвания, като често в ролята на дивеча е Серафина, а измъкванията винаги са на косъм. Спасението на имението и околните гори отново зависи от симпатичната главна героиня. И този път противникът е загадъчен и разполага със свръхестествено оръжие – магически жезъл, който парализира волята на всяко живо същество. Пристигането в имението на съмнителния мистър Гратан (детектив, разследващ смъртта на господин Торн) и елегантната и надменна госпожица Роуина прави задачата й още по-сложна.

Любимката ни е подложена на невъзможни изпитания не само на физическите й сили, но и на преценките й за хората и за себе си. В началото момичето изпитва силно отчуждение – усеща, че мястото й не е в „Билтмор“, но не принадлежи напълно и на гората, въпреки родствената връзка с дивокотите. След победата над мъжа с черния плащ не се е виждала с новия си приятел Брейдън и започва да се съмнява в приятелството им. За капак, трансформацията в дивокот съвсем не й се удава. Новият й приятел дивокота Уейса е този, който ще й помогне да се справи с думите:

„Трябва да си представиш какво искаш да бъдеш. Едва тогава ще намериш начин да го постигнеш.“

В „Серафина и магическият жезъл“ (изд. „Софпрес“) вътрешната борба на момичето е още по-интензивна, отколкото в първата книга. С нейна помощ, сред динамичното действие и непрестанните опасности, Бийти успява да привлече вниманието на подрастващите читатели към важни теми като принадлежността, приятелството, преценката за собствените способности. Още по-приятно е, че го прави с лекота, без следа от надменност или назидателност. Осъзнаването за Серафина, че има много различни пътища, по които можеш да тръгнеш, и че част от израстването е да се научиш да избираш точно по кои да поемеш, идва постепенно.

На много от младите читатели на поредицата им предстои, също като симпатичната главна героиня, да се убедят от собствен опит, че не бива да си съставят мнение за хората само от външния им вид; че истинските приятели са безценни; че желанието за власт и притежания може да разяде душата; че е важно да се борим с тъмните сили, за да защитим всичко, което обичаме.

Харесвам подхода и стила на Робърт Бийти при поднасянето на децата на добрата новина, че житейският ни път зависи от изборите ни. Чрез интригуваща и многопластова история и добре изградени персонажи той ги успокоява, че никой от нас не разбира напълно собствените си сили. И това съвсем не е плашещо, а е добър повод да не ограничаваме мечтите си.

Казано с думите на истинския баща на Серафина: Бъдете дръзки! Спасението на света може да зависи от вашите усилия и смелост.

Първата част от поредицата, „Серафина и черният плащ“, е номинирана в категория „Мечтатели“ (11-13 г.) в Награда „Бисерче вълшебно“ 2018.

Автор: Лора Филипова