Болоня е домакин на Панаира на детската книга от 4 до 7 април

53-тото издание на един от най-престижните форуми за детско-юношеска литература, Панаира на детската книга, стартира днес в Болоня. Официално откриване е в Illustrator’s Café с откриване на изложбата “Look!”, посветена на Германия, която е държавата почетен гост през 2016 година.

В същия час в Digital Café ще бъдат обявени и носителите на Bologna Ragazzi Digital Award, която се дава за приложения, вдъхновени от детски книги. По-късно днес ще бъдат обявени и носителите на наградата „Х. К. Андерсен” за 2016.

На българския щанд на панаира от 17 часа ще бъде представен каталогът „Детски книги от България. Писатели и илюстратори („Children’s Books from Bulgaria: Writers and Artists”), чиито съставители са Валентина Стоева от фондация „Детски книги” и екипът на Национален център за книгата с ръководител Светлозар Желев. Изданието е изцяло на английски език, в превод и редакция на Анджела Родел и художествено оформление на корицата и книгата на Дамян Дамянов. Каталогът включва около 35 заглавия от съвременни български автори, издадени в периода януари 2008 г. – октомври 2015 г. и излиза с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”“.

По традиция лауреатите на още една от най-големите международни награди за детско-юношеска литература, Astrid Lindgren memorial Award (ALMA), ще бъдат оповестени едновременно в Швеция и в пряко излъчване в Болоня по време на панаира на 5 април.

Панаирът на детската книга в Болоня се провежда от 1963 година, а броят на изложителите в тазгодишното издание е 1200 от 98 страни. Във форума участват 131 литературни агента, а богатата програма включва множество конференции, мастер класове, дискусии и срещи, посветени на различни аспекти и тенденции в детското книгоиздаване и литература.