Bologna Ragazzi Award 2019 посвещава специална категория на картонените книги

Международният панаир на детската книга в Болоня стартира следващото издание на своята награда Bologna Ragazzi Award и обяви, че през 2019 г. специалната категория в нея ще бъде посветена на книгите за най-малките. Международно жури, включващо и експерти по ранно детско разитие, ще оценява картонени книги за прохождащи деца, издадени през последните 5 години.

Според организаторите на наградата този важен и растящ сектор в книгоиздаването показва как грижите и обучението по отношение на четенето в семейството и детската градина са двигатели на културния растеж на обществото. Панаирът ще организира и международна конференция с участието на учени, автори, илюстратори и издатели, посветена на децата от 0 до 3 години.

Номинации за специалната категория могат да се изпращат от 15 октомври тази година до 11 януари 2019 г.

BolognaRagazzi Award се връчва от 1966 година и е сред най-тачените литературни награди в книгоиздаването за деца. Традиционно се връчва в 3 категории – художествена, нехудожествен и Opera Prima (за дебют на автор и илюстратор). Всяка година наградата има една или две специални категории, а журито от международни експерти връчва и специално отличие New Horizons за особено иновативна книга, която разкрива нови хоризонти пред читателите.