Близо 8 хиляди деца събраха 40 тона хартия чрез „Стара хартия за нова книга“

С началото на учебната година за четвърти пореден път се проведе националната кампания „Стара хартия за нова книга“, която премина през градовете Хасково, София, Варна и Русе. Кампанията през 2016 г. отчете отлични резултати – в акцията се включиха близо 8 хил. деца, които предадоха 40 тона хартия, спасиха 520 дървета и получиха над 10 хил. нови книги.

В Хасково събитието се проведе на 10 септември в рамките на седмицата на празниците за деня на града. Близо хиляда деца в града събраха 4,7 тона хартия за рециклиране, спасиха 61 дървета и получиха над 1000 книги като подарък от инициативата.

В София „Стара хартия за нова книга“ се проведе за четвърти път под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и беше част от Културния календар на столицата. Инициативата в столицата се състоя на 11 септември пред Книжен център „Гринуич“ и отчете 16,2 т стара хартия, събрани от 3150 деца, които с помощта на своите родители спасиха 210 дървета и получиха в замяна над 3500 нови книги.

За първи път тази година кампанията „Стара хартия за нова книга“ посети град Варна. Акцията се проведе на 17 септември на входа на Морската градина и беше част от събитията в рамките на фестивала „Funcity+“, част от програмата на Варна като Европейска младежка столица през 2017 г. Над 2500 книги намериха своите любознателни читатели в първото издание на кампанията в морската ни столица. Повече от 1300 деца събраха 7 тона хартия и спасиха 91 дървета.

Последното събитие от кампанията „Стара хартия за нова книга“ се проведе в Русе на 18 септември и това беше второ издание на инициативата в крайдунавския град. Акцията отчете двойно по-добри резултати от предходната година, което постави русенци сред най-активните и любознателни участници в кампанията. 2500 деца в Русе предадоха 12 тона стара хартия и получиха в замяна над 3000 нови книги. Благодарение на предадената хартия участниците в празника, спасиха от изсичане 156 дървета.

Всички мероприятия са организирани от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ и се провеждат със съдействието на общините и регионалните библиотеки.

Организаторите на кампанията се погрижиха всяка акция да протече като празник за децата и те да получат знания за книгите и опазването на природата, но и добро настроение и много положителни емоции. В програмата на четирите събития бяха включени екотеатърът „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“ – три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. След шоуто всички деца получаваха комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София. Проведоха се забавни викторини на литературна и екотематика с много подаръци и приятни изненади за децата и техните родители, с много музика, танци, игри и интересни предизвикателства. За настроението на всички присъстващи в четирите града от кампанията се грижиха местни детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави.

Лице на кампанията „Стара хартия за нова книга“ тази година беше Добрият великан – героят от дългоочаквания филм на Стивън Спилбърг по книгата на Роалд Дал „ГДВ“. Децата, участвали в събитията и отговорили правилно на въпросите във викторината, свързани с Роалд Дал и неговата книга „ГДВ“, имаха възможност да получат много награди от партньорите на инициативата. В София малчуганите, познали верните отговори, получиха за награда покана за галапремиерата на филма „Добрият великан“, която се състоя на 13 септември в чест на 100-годишнината от рождението на британския автор.

Средствата от събраната стара хартия от децата на Хасково, София и Русе са предназначени за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД. Събраната хартия от малките еколози на Варна осигуриха 100 книги за библиотеката на „Социалната чайна“ на града.

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Фют“, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“. Партньори на инициативата са издателство „Ентусиаст, „Забавното четене“ и BS Filmsразпространителите на филма „Добрият великан“.

Медийни партньори са NOVA TV, ploshtadslaveikov.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, azcheta.com.