Библионощ в село Труд

Жителите на с. Труд отбелязаха европейската инициатива „Нощ на литературата“ по свой собствен начин – с библионощ под надслов „Островът на съкровищата”.

На 15.05.2015 50 деца на възраст от 8-14 години се гмурнаха в море от литературни въпроси, за да открият приказни съкровища. Водещ на събитието, организирано от библиотеката при НЧ „Светлина – 1929 г.” в селото, беше актьорът Васил Караманлиев. Децата бяха разделени на два отбора – момчета и момичета, а някои от тях бяха облечени като пирати. За да стигнат до голямото съкровище беше необходимо да отговорят на множество въпроси, свързани с детските книги и скрити на различни места. Състезанието премина много емоционално, а победител стана отборът на момичетата.

В индивидуалната надпревара след оспорвана борба бяха излъчени двама победители: Васил Вътов (5-и клас) и Дария Тошева (3-и клас), които продължиха състезанието на сцената, като си задаваха въпроси от детската литература, докато единият победи. Победителката в играта „Търсене на съкровището“ стана Дария Тошева, а голямото съкровище беше комплект книги.

След това малките пирати продължиха състезанието като битка на кораб – с теглене на въже, надяждане с вафли и други забавления. Търсенето на голямото съкровище завърши с откриването на скрит в ковчеже свитък с много труден въпрос: „Как се казва Червената шапчица?“ Въпросът много затрудни децата, но с помощта на клоуна и много жокери те отгатнаха.

Така децата за пореден път се убедиха, колко е важно да четеш, да си грамотен и как това те прави по-щастлив, по-независим и по-устремен. Този незабравим празник завърши с пускане на три фенера с послания от децата: да бъдат отговорни, разумни и добри хора и да четат. На финала всички търсачи на съкровища се почерпиха с лакомства.

Следете за още добри практики за развитие на детското четене от учителите и библиотекарите в раздел “Добри практики” в “Зона родители”. Ако и вие искате да ни разкажете интересни практики за насърчаване на четенето от вашата библиотека или училище, не се колебайте да ни пишете на мейл editors@detskiknigi.com.