„Безнадеждни герои“ – гръцка митология за начинаещи

Дори и да не сте почитатели на детските книги, вероятно сте чували името на Пърси Джаксън – литературния герой на Рик Риърдън, който запознава децата с гръцката митология по забавен, увлекателен и близък до техния живот начин. Подходът на Риърдън се оказа изключително успешен и той използва същата тактика и в останалите си книги, посветени на римската, скандинавската и египетската митологии.

Очаквано, примерът му бе последван от десетки други писатели. В тази група попада и поредицата „Безнадежни герои“ (изд. Робертино) на Стела Тараксон.

„Безнадеждни герои. Херкулес пристига!“ ни запознава с 10-годишния Тим Бейкър. Бащата на Тим е починал, а майка му трябва да работи на две места, за да свързват двата края. Това означава момчето да изпълнява почти всички домакински задължения.

Точно затова неволно чупи старата древногръцка ваза над камината, докато бърше праха. Отвътре обаче излиза не дух от приказките, а Херкулес – най-великият от древногръцките герои.

Вероятно очаквате проблемите на момчето (домакинската работа, сблъсъците с училищния грубиян Лео, вечното отсъствие и преумора на майката) да получат бързо разрешение, но нещата съвсем не се случват така.

Херкулес действително е извънмерно силен физически, но и извънмерно глупав и самовлюбен. Като прибавим и склонността му първо да мисли, а после да действа, се получават много инфарктни за Тим, но забавни за читателите, ситуации.

Книгата е богато илюстрирана от Ник Робертс, което улеснява четенето и дава най-обща представа на малките читатели как са се обличали древните гърци и как изглежда една древногръцка ваза, например.

„Херкулес пристига!“ дава начало на поредица, най-подходяща за деца между 6 и 10 години, която ще им даде първи знания за гръцката митология по атрактивен начин. Изобилието от диалози, органиченият брой герои, комичните ситуации и множеството илюстрации я правят подходяща и за неуверени, неопитни или пък неохотни читатели.

В тази първа книга Стела Тараксон ги запознава най-вече с Херкулес и част от неговите подвизи (победите над Немейския лъв и Лернейската хидра, почистването на Авгиевите обори). Тъй като поредицата е насочена към по-малките читатели, не очаквайте особено подробно или задълбочено представяне на гръцките божества и герои. Целта на Тараксон е да събуди първоначален интерес към митологията и, съдейки по 9-годишната ми дъщеря, която поиска да прочете повече старогръцки легенди и митове, успява.

В края на „Херкулес пристрига!“ можете да прочетете и първата глава от втората книга в поредицата „Ужасният капан на Хера“, в която приключенията на Тим продължават в Древна Гърция.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.