България отива в Италия с първия Салон за съвременна българска детска литература

На 18. и 19. ноември в Рим ще се проведе Салон на съвременната българска литература за деца и младежи. Галерия „България“ (Via di Monte Brianzo 60) ще събере творци и специалисти край темите за насърчаването на четенето и разпространението на българските книги в чужбина. Организатори са Асоциация „Паралел 43“ и българското училище „Асен и Илия Пейкови“. Събитието се провежда с подкрепата на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и Българския културен институт в Рим.

Идеята за Литературния салон идва при последната конференция на българските общности в чужбина. Тя очертава проблема с ключовата роля на литературата – не само задължителната според учебните програми на МОН, но и съвременната, която допринася за цялостното развитие на децата и младежите от български произход. Да обсъдят въпроса са поканени писателите Петя Кокудева, Иван Раденков, Ваня Чернева и Юлия Йорданова. Освен техните представяния, в рамките на Салона ще се проведат две кръгли маси:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

– > За политиките за разпространение на българската детска литература. Сред дискутантите ще бъде основателката на фондация „Детски книги“ – Валентина Стоева. Тя ще беседва с Димитър Камбуров, Петя Кокудева и Гергана Христова.

– > За детската литература и образователните контексти. Тук ще се включат доц. д.н. Огняна Георгиева-Тенева, Юлия Йорданова, Светла Кьосева и Румен Иванчев.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Дискусиите ще вървят в следните посоки: създава ли се детско-юношеска литература, която да удовлетворява езиковите, психо-педагогическите и културно-естетическите потребности на децата билингви и децата от български произход в чуждоезична среда; познава ли се творчеството на съвременните български творци в различни точки на света; какви политики и стратегии са нужни, за да може то да достига до по-широка аудитория.

„Резултатите от форума ще дадат посоки при изработване на бъдещи учебни програми и христоматии по българска литература, както и за насърчаване на формалното и неформалното четене на детско-юношеска литература от деца с български произход (и не само) по цял свят.“ – твърдят организаторите.

Програмата на събитията в Литературния салон можете да достъпите от тук. Ако желаете да заявите присъствие, пишете до адрес mpadeshka@mail.bg.