Български детски книги отново намират място в престижния каталог White Ravens

За трета поредна година в престижния каталог White Ravens, съставян от Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен, са включени и български детски книги. Това са „4 приказки без връщане“ (изд. Жанет 45) на Яна Букова и „Градска география“ (изд. Точица) на Зорница Христова и Десислава Димитрова с илюстрации на Сияна Захариева.

В White Ravens 2017 са събрани 200 заглавия за деца и юноши на 38 езика от 56 държави. Печатното издание на каталога ще бъде представено на 12 октомври на Панаира на книгата във Франкфурт.

Съвременни български книги за деца бяха включени и в предишните две издания на каталога – „Лапи“ на Т. Яна Якова (изд. „Жанет-45“) и „Книга как се прави“ на Ася Колева (изд. „Бяла лодка“) през 2015 г. и „Весел, гъделичкащ смях“ (изд. „Жанет-45“) на Маргарит Минков с илюстрации на Люба Халева през 2016 г. 

Селекцията на книгите става в резултат на сътрудничеството между фондация „Детски книги“, организатор на наградата за най-добра детска книга, „Бисерче вълшебно“, и Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен – съставител на каталога, чиито екип от специалисти в сферата на литературата за подрастващи всяка година подбира 200 заглавия от цял свят. От 2015 г. фондацията изпраща в библиотеката всички заглавия от български автори, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно“.