Българска илюстраторка е номинирана за наградата за картинни книги Klaus Flugge

Дебютната детска книга Beyond the fence на българската илюстраторка Мария Гюлеметова e включена в разширения списък с претенденти за британската награда Klaus Flugge 2018, става ясно от съобщение на организаторите от издателство Andersen Press. Наградата се връчва на най-обещаващия дебютант в илюстрирането на детски картинни книги.

Тазгодишните кандидати за били повече от 50, от които журито е подбрало 15 заглавияНеговата председателка Джулия Екълшеър споделя:

„Изключително доволни сме, че тази година наградата привлече рекорден брой номинации и за нас е радост да поставим в светлината на прожекторите 15 много талантливи илюстратори. Стремежът на Клаус Флюге винаги да търси и публикува илюстратори от цял свят е отразен и в нашия разширен списък. Редом до илюстраторите, родени и работещи в Обединеното кралство, стоят такива от САЩ, Южна Африка, Аржентина, Япония, Русия и България и международният характер на групата творци е съвсем естествен.

 

Сред членовете на журито са и действащият Детски лауреат на Великобритания Лорън Чайлд, издавана и у нас (Руби Редфорт. Погледни ме в очите), и миналогодишната носителка на наградата Франческа Сана.

Мария Гюлеметова е родена през 1977 година в София. През 2001 г. завършва Националната художествена академия в специалност „Текстил“. Има магистърска степен по „Илюстрация на детски книги“ от Cambridge School of Art. Beyond the fence се издава от независимото издателство Child’s Play.

Klaus Flugge Prize е учредена през 2016 година от издателство Andersen Press, в памет на основателя му Клаус Флюге, който създава издателството през 1976 година. Именно той открива и подкрепя някои от най-известните съвременни британски илюстратори на детски книги, като Крис РидълТони Рос и Дейвид Маккий. Първият носител на Klaus Flugge Award е Никълъс Джон Фрит.