Българската „Коледна магия“: шепи детска радост

Около Коледа на книжния пазар се появяват най-различни издания, в които човек може да открие всякакви песнички, стихотворения и разкази, посветени на празника – от Jingle Bells до „С червените ботушки“. В това, разбира се, няма нищо лошо, но когато притежаваш в библиотеката си едно или две подобни заглавия, следващите просто са излишни.

„Коледна магия“ на изд. „Хермес“ е луксозно издание, което предлага по-непознати текстове от класически български автори. На страниците от плътна гланцирана хартия децата ще прочетат разкази като „Звездата“ от Иван Вазов и „Самотната елхица“ от Каралийчев; ще научат повече за традициите на Бъдни вечер от увлекателния разказ по Асен Разцветников; може би за пръв път ще се срещнат с Тошката и неговата изгубена ръкавичка („Топлата ръкавичка“, Каралийчев). Освен разказите, посветени на светлия празник, съставителите на „Коледна магия“ не са пропуснали да включат и любими стихотворения, които някои деца познават като песни. Тук са „Коледна песен“ от Дора Габе, „Зимна песничка“ от Димитър Спасов (позната и като „Над смълчаните полета“). Освен тях селекцията включва по-малко познати за съвременните деца стихотворения на Гео Милев, Елисавета Багряна, Асен Разцветников.

Книгата „Коледна магия“ (изд. „Хермес“) е подходяща както за малките читатели, така и за подарък на родители, баби и дядовци. Чудесната селекция от български класически произведения, които не са от най-познатите (т.е. не са втръснали на малчуганите!), превръща книгата в прозорец към традициите, запазили българския дух през вековете. Тя е прекрасен начин да споделим емоцията от празниците с децата, а и самите ние да си припомним как сме празнували като деца. Луксозното издание е с твърди корици с проблясващ брокат по тях – още една причина да превърнете книгата в подарък за любими хора!

Докато разглеждахме книгата с малкия Дàниел, прочитахме някой от разказите, а после комбинирахме четенето с песни и танци. Успяхме да си направим коледна украса, за да заприлича и нашата елхичка на тази от историята на Ангел Каралийчев. Скоро ни предстои да подготвим сурвачки, а около Бъдни вечер със сигурност ще прочетем отново едноименния разказ на Асен Разцветников, за да не пропуснем да спазим някой обичай. Разбира се, Даниел все още е твърде малък, за да осмисли онова, което правим, но вие не пропускайте да го пробвате с по-големите деца – гарантирано ще им подарите чудни спомени!

А ето и любимата ни песничка по текст на Димитър Спасов (включена в книгата), с която ви поздравяваме:

Автор: Вал Стоева