Авторката на „Ужасния Хенри“ е номинирана за наградата Costa 2016

Авторката на поредицата за „Ужасния Хенри„, Франческа Саймън, е включена в краткия списък за Costa Book Awards 2016, съобщава Guardian. Саймън е номинирана в категорията „Детски книги“ с първия си роман за тийнейджъри The Monstrous Child.

The Monstrous Child разказва историята на Хел, обикновена тийнейджърка и богиня на подземния свят в скандинавската митология. Действието се развива в съвременна Англия, но скандинавската митология е официалната религия, а романът предлага един по-различен и забавен поглед към нея. Книгата е част от поредицата Mortal Gods (Смъртни богове), която включва още The Sleeping Army и The Lost Gods.

Costa Book Awards 2016 се връчват в 5 категории (роман, дебютен роман, биография, детски книги и поезия) за творби на автори, живеещи в Обединеното Кралство и Ирландия. Всеки от петимата победители получава по 5000 британски лири. Имената им ще станат известни на 3 януари 2017 година, а на 31 януари един от тях ще стане носител и на приза „Книга на годината“ на Costa.

През 2015 година „Книга на годината“ стана книгата за деца на Франсис Хардинг The Lie Tree, което се случва едва за втори път в историята на наградите.