Ава Лавендър – винаги можеш да се впишеш някъде

В рубриката ни „Бели врани“, в която публикуваме ревюта на тийнейджъри, се включва и Гергана Славчева с една книга, която определено е успяла да я изненада приятно.

Не се обърквайте от заглавието на „Странната тъга на Ава Лавендър“ (изд. Прозорец). Спокойно, не е поредната боза за тъжно момиче, което не може да се справи с трудностите в гимназията (макар че не всяка книга, свързана с това, е боза, но чакайте малко). „Странната тъга на Ава Лавендър“ определено не е лека книга. Бъдете готови за истинска тъга, вплетена в поколения, интересни съдби и неочаквани обрати.

Авторката Лесли Уолтън разказва историята на семействата, които се свързват взаимно, за да разкажат пълната история на Ава Лавендър. Едно от отличителните качества на книгата според мен е, че не се съсредоточава върху великите мъки, които Ава трябва да превъзмогне. Започва се от самото начало на семейство Ру, което решава да зареже всичко и да се премести в Америка за ново начало. Очаквано, има трудности и нещата се оплитат с малки фантастични елементи, които могат да остават читателя в потрес.

Следвайки неочакваните обрати в семейство Ру, историята се фокусира върху живота на Емилиен Ру, която се оказва сама, докато не среща мъжа, който може и да не е любовта на живота й, но със сигурност й помага да го изгради наново. След преместването на Емилиен и съпруга й в знаменитата „къща с кулата“ на края на улицата, тя пак остава сама с призраците на миналото, които отказват да я напуснат. Скоро става вдовица – с дъщеря Вивиан и малка, но прочута пекарна наследство от мъжа й.

Въпреки злокобните погледи и разнообразните слухове за нея, Емилиен продължава бизнеса, докато се грижи за детето си. Когато Вивиан пораства, се сблъсква с нови трудности, като например младия Джак Грифит, който я изоставя с близнаците им Ава и Хенри Лавендър. Децата определено не са най-обикновените в квартала, имайки предвид нежеланието на Хенри да говори и да бъде докосван и необичайните крила на гърба на Ава. Децата израстват под домашен арест, заради собствените им необичайности – до появата на новите приятели на Ава и до пристигането на нови и стари лица в малката уличка с къщата с кулата. Нещата вземат неочакван обрат и странностите стават все повече до изчезването на Ава Лавендър.

Какво става после, сами може да разберете като прочетете книгата. Дали Ава ще успее да се измъкне невредима от новата трагедия, в която бива въвлечена? Защо това семейство има толкова необичайна съдба и ще успее ли светът да ги приеме с различията им, или по-важно, ще успеят ли те да се приемат след всички изпитания, които трябва да преминат?

Книгата определено не беше това, което очаквах и колкото и да пиша, няма да го обясня достатъчно добре, дори и да бях велика писателка. Не бях чувала нищо за нея, попадна ми случайно, което може би се оказа хубаво, защото имах по-широка и отворена представа за случващото се. Сюжетът е разгърнат наистина по уникален начин, следвайки историята на няколко чудати семейства наведнъж само за да се стигне до голямата трагедия. Всичко това доведе до мъчение да разбера дали нещата ще се оправят или всички герои ще заминат на кино (очаквано след всичко, което ги сполетя).

Имаше момент, в който ми стана трудно да продължавам да чета, но след като го превъзмогнах, не можех да оставя книгата дори за миг. Научих, че дори и хората да не те приемат заради странностите ти, винаги можеш да се впишеш някъде. Като осмислих станалото в историята, се уверих, че дори и най-дълбокото дъно не е най-лошото, което може да се случи и че винаги трябва да си подготвен за новите неща, които съдбата е отредила за теб.

Вижте и ревюто на Яна Кръстева, която остана дълбоко впечатлена от историята на Ава Лавендър.

Автор: Гергана Славчева