Аудиокнигите са по-емоционално въздействащи от филмите и телевизията

Аудиокнигите предизвикват по-силна емоционална реакция от гледането на филмови или телевизионни адаптации на книги, сочи ново изследване, научаваме от The Bookseller. Изследването на University College of London е проведено сред 103 участници на възраст от 18 до 67 години, а целта му била да провери до каква степен медията (аудио или визуална), чрез която е разказана една история, влияе на съзнателното и подсъзнателно й въздействие върху човек.

В продължение на повече от година учените, съвместно с платформата Audible, тестват участниците със сцени от 8 хитови филми и сериали. Те записват съзнателните им реакции, като същевременно измерват сърдечния ритъм и електродермалната им дейност с биометрични сензори.

„Слушането на дадена истори като аудиокнига предизвиква по-голямо емоционално и физиологично въздействие от гледането на сцена на екрана според данните за съдечния ритъм и електродермална дейност.“,

заключава д-р Джоузеф Девлин, ръководител на проекта.

„Макар по време на изследването участниците да смятат, че въздействието е по-малко, биометричните сензори показват обратното.“

Резултатите от проучването са валидни при различни истории, различна възраст и демографски характеристики на участниците. Данните сочат, че аудиокнигите предизвикват по-стабилен модел на физиологична промяна от филмите и телевизията, което подсказва, че този формат може да даде по-добър контрол на писателите върху емоционалните реакции на слушателите.