Астронавти четат детски книги от Международната космическа станция

Възрастните полагат какви ли не усилия да привлекат вниманието на децата към книгите, а сега в борбата за превръщането на малчуганите в читатели се присъединяват и астронавти, разказва Huffington Post. Проектът Story Time from Space на неправителствената организация Global Space Education Foundation предвижда четене на любими детски книги от астронавтите на Международната космическа станция.

Идеята да съчетае четенето и космоса хрумва на Патриша Трайб, бивш директор образование в Научния център в Хюстън:

„Какъв по-добър модел за подражание можем да дадем на децата, за да ги ангажираме с наука и четене? Така не само гледат и слушат книгите, но разглеждат отвътре и Международната космическа станция.“

Екипът на Story Time from Space включва астронавти, учени, експерти по образование, и има важни указания за избора на книгите. Те трябва да са стегнато написани, да могат да бъдат прочетени за 15-тина минути, да включват някаква идея, свързана с наука, технологии, инженерство или математика (STEM), и най-важното, да дават коректна информация. След като книгите бъдат подбрани, те преминават през процедурата за натоварване на NASA. След като четенето приключи, следва обработка на видеоматериала. Записи на сесиите могат да бъдат гледани на сайта на Story Time from Space site и в YouTube.

Към сесиите с четене на детски книги екипът на проекта предвижда да добави на сайта и видеа на подходящи за деца научни експерименти, извършвани на Международната космическа станция.

Вижте как астронавтката Кейт Рубинс чете книгата Rosie Revere, Engineer (Роузи Ривиър, инженер), разказваща за момиче, което иска да стане инженер: