Тайната на Артемис Фоул

Артемис Фоул е литературният герой, който превръща ирландския учител Оуън Колфър в известен писател. След като първата книга от поредицата за Артемис бе издадена на български през далечната 2001 г. (последвана от втора и трета част), поредицата отново стана актуална в очакване на игралния филм (Tribeca Productions, Walt Disney Pictures) през следващата година. Екранизацията се очаква по кината в България в началото на юни 2020 г., така че имаме време да прочетем „Тайната на Артемис  Фоул“ (изд. Прозорец) преди да го гледаме.

Кой все пак е Артемис? 12-годишен престъпен гений, чийто баща е изчезнал след опит да се настани на апетитния руски пазар под носа на мафията (крайно неразумно!), а оттогава майка му не е с ума си. При тези обстоятелства момчето е оставено само на себе си в огромното семейно имение, което пасва идеално на целта му – да възстанови семейното богатство.

Артемис вярва в магията и съществуването на вълшебни създания като феите, затова планът му включва отвличане на фея и искане на откуп под формата на фейско злато. Ако знаете за Народа (на феите) толкова колкото него, се досещате, че няма да е лесно. Всъщност хората не вярват във феи и дори преданият иконом Бътлър на семейство Фоул (и безценен помощник в престъпните начинания) започва да се съмнява в здравия разум на момчето и неговия план.

Феите обаче съществуват и Фоул и Бътлър успяват да отвлекат не коя да е, а капитан Бодлива Зеленика от Гноморазузнаването. Следва истински военен екшън с фентъзи елементи, времево поле, биологична бомба, Стокхолмски синдром и щедра доза пародийност.

А каква е тайната на Артемис  Фоул? Всеки читател може да открие като прочете книгата, но аз мога да разкрия каква е тайната на Оуън Колфър за зарибяваща фентъзи поредица за деца и възрастни над 10 години.

На първо място това са атрактивните персонажи. Артемис е дете, но и престъпник – безскрупулен, педантичен, прецизен в подготовката, гениален и… вярващ във феи. Капитан Бодлива Зеленика е амбициозна и смела жена-офицер, която се сблъсква с  предразсъдъците към нежния пол на началника си подполковник Кореноплод. Като писател Колфър особено обича контрастите, затова създава странна взаимосвързаност (трудно би могло да се определи като приятелство) между Бодлива Зеленика и Артемис, макар да са врагове и да си нямат никакво доверие.

Второстепенните герои са дори още по-запомнящи се, особено Кореноплод  и Вихрогон – техническият гений на Гноморазузнаването.

Вихрогон беше параноичен кентавър. Той бе твърдо убеден, че човешките разузнавателни агенции следят мрежата му за транспорт и наблюдение. За да им попречи да прочетат мислите му, носеше на главата си шапка от станиол, с която никога не се разделяше.

Що за началник е Кореноплод става ясно от следните цитати:

Лицето на Кореноплод беше мораво от гняв. Това повече или по-малко бе обичайното му състояние – факт, който му беше спечелил прякора Червено цвекло.

– Не знам защо, капитан Зеленика, но когато започнете да се съгласявате с мен, това страшно ме изнервя.

Да не пропускаме и джуджето клептоман Сламчо Челюстокопач, капитан Кафяво Водорасло или подполковник Мъх.

На второ място, книгата е свежа, динамична и пълна с обрати, а Оуън Колфър умело пародира езика и начина на действие на военните, както и вечните вътрешно-политически интрижки.

На трето място е безспорната привлекателност за подрастващите читатели на всевъзможните технически джаджи, скоито си служат феите – крила модел Водно конче и Колибри Z7, фейската транспортна система върху магмени потоци или разнообразните изобретения на Вихрогон. Всъщност Народът на феите е много по-напреднал от хората в техническо отношение. 🙂

Вълшебните създания са по-развити от хората и по други важни въпроси като отношението към природата. Феите са изпълнени с презрение към нас (наричат ни Кални създания), ненавиждат в какво сме превърнали земята – смрадливи градове, замърсени въздух, почви и води. Това е и причината феите да са избягали да живеят под земята. Оуън Колфър не пропуска да спомене безотговорния начин, по който хората съсипват природата и да предизвика размишления на екотематика.

Накратко, ако търсите увлекателно, забавно и неангажиращо четиво, грабвайте „Тайната на Артемис Фоул“. А след последната страница, вижте и трейлъра:

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.