Алеа Аквариус – морски приключения, водни магии и романтика

Пролет е, но много от нас вече мечтаят да са нагазили (поне) до коленете в прекрасната лятна ваканция. А дали не ви се чете нещо леко, детско и морско за настроение, докато чакате? И по възможност да не е от задължителния списък? Ако е така, опитайте „Алеа Аквариус. Повикът на водата“ (изд. Емас) от немската писателка Таня Щевнер и вероятно няма да се разочаровате.

Приемната майка на единайсетгодишната Алеа внезапно получава сърдечен удар и момичето се усеща изгубено. Ако майка ѝ не се възстанови, целият ѝ досегашен живот ще приключи, защото я очаква ново приемно семейство. Отчаяна, Алеа седи на любимия си пристан в Хамбург и забелязва там кораба „Круцис“ – необичаен заради видимото отсъствие на възрастни на борда. Действително на „Круцис“ са само осемнайсетгодишният Бен, неговият по-малък брат Сами и една тийнейджърка – французойката Тес.

Екипажът, самонарекъл се „Алфа Кру“, включва тримата авантюристи, които плават самички и обичайно избират дестинациите си с игра на дартс. Всеки от тях е добавил към името си наименованието на някое съзвездие: Бенджамин Либра, Самуел Драко и Тес Таурус. И тримата имат музикални дарби: Бен свири на китара (и естествено е хубавец, но също сериозен и отговорен), Тес пее и свири на акордеон (представям си една непълнолетна Заз), а Сами пее и забавлява публиката и читателите на романа с шегите и непринудеността си. Алеа се вписва отлично в групата с умението си да свири на чаши. Талантите им влизат в употреба по всяко пристанище, защото Алфа Кру заработват джобни за пристанищните такси и за прехрана като улични музиканти.

Алеа се опитва да скрие от новите си приятели, че страда от болест, наречена „студова уртикария“. Както ѝ е обяснила приемната ѝ майка, тя никога не бива да влиза в досег със студена вода заради възможен алергичен шок и дори смърт. Въпреки това, нещо я подтиква да приеме лудото предложение на Алфа Кру да плава с тях, като за целта по чудо се сдобива с разрешението на болната си майка. Радостта и адреналинът от предстоящото приключение бързо отстъпват място на ужасна паника, когато Алеа пада зад борда на кораба по време на буря. Но сред студените морски вълни вместо смърт я очаква еуфория – тялото ѝ реагира като преродено в тяло на морски обитател. И това е едва първата от няколко морски изненади, които я очакват. „Круцис“ услужливо поема курс към холандско градче по следите на биологичната майка на Алеа, за да ѝ помогнат да разнищи тайната на своя произход и да си обясни странните случки, които преживява в морето. По пътя тя среща и загадъчния непознат Ленокс (отново китарист!), с когото е свързана съдбата ѝ или поне така подсказва интуицията ѝ.

Историята в първата част на Сагата за морското момиче е лека, неангажираща и би допаднала на 11-13 годишни умели читател(к)и, които обичат морски приключения, водни магии и романтично красиви китаристи.

Ако прекрасната тюркоазена корица, обсипана с брокат ви привлече като магнит, най-вероятно това е вашия роман. А за тези от вас, които учат немски език или просто им е любопитно, бих препоръчала да се позабавляват малко и да си направят този тест – кой от персонажите в романа сте вие. Аз съм предимно Алеа с лек примес на Сами.

Приключенията на Алеа и Алфа Кру продължават в „Алеа Аквариус. Цветовете на морето“ и „Алеа Аквариус. Тайната на океаните“, втора и трета част от Сагата за морското момиче. Те вече излязоха на български език отново от издателство „Емас“.

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.