Акценти от Ден на четенето 2023

158 649.

Това е броят на хората, заявили участие в първия Ден на четенето – България. Сред тях има деца и възрастни, активни и прохождащи читатели, живущи в страната или в чужбина. Те ще четат от ранното утро до късна вечер; някои от тях вече са започнали, тръпнещи от нетърпение, а други ще се включат в следващ ден, защото се усещат част от всеобщия празник. И са готови да заявят заедно с всички ни, че

#ЧетенетоДаваВъзможности.

Бихме искали да разкажем за безбройните инициативи, които предстоят. Ала те са толкова много, че не можем да ги обхванем с поглед. Затова ще подберем напосоки 6 събития от различни краища на България.

1. Дамска литературна среща в Трявна

Дамите на Трявна са сред първите, които ще усетят магията на Деня на четенето от първа ръка. Днес, на 16. ноември, от 17:30 ч., те ще се съберат в едно от ателиетата на Етнографския комплекс (ул. „Иванка Горова“ 2).

Техния пример ще последват димитровградчани, които организират своя собствена „момичешка четенка“.

2. Артистични прочити в Плевен 

На 17-и ноември от 09:00 ч. в РБ „Христо Смирненски“ ще се проведат няколко мероприятия. Предвиждат се дискусии относно ползите от четенето и причините да четем, както и “Today a Reader, Tomorrow a Leader” – конкурс за артистичен прочит на адаптиран текст на английски език.

3. Среща на поколенията в Горна Оряховица

На 17. ноември от 09:30 ч. в читалище „Напредък – 1869 г.“ ще бъде сбирката на литературен клуб „Асен Разцветников“. Учениците ще се срещнат с поети и писатели от родния си град, които ще представят свои стихове на различна тематика.

4. Приказки с куклите на София

От 14:00 ч. в Арт музей „Куклите“ (ул. „Цар Самуил“ 34) деца и кукли ще се разходят из приказната градина на Жени Костадинова.

5. Градски истории за Перник

От 15:00 ч. на петъчния ден Младежкият център на пл. „Кракра Пернишки“ 10 ще събере жителите на града около неговата история (и неговите истории).

6. Млади поети в Радио Благоевград

В самия край на Деня на четенето, в 21:15 ч., 10-има млади български поети ще четат свои творби в ефира на БНР – Благоевград.

Но заниманията не спират дотук. В цяла България ще се проведат щафетни четения, представяния на книги, литературни двубои и куизове. Ще се чете в(ъв) вокални студиа, логопедични кабинети, институти по медиация, фирми за СПА оборудване, арт кафенета, сладкарници и болници. При това не само на територията на страната – с нас ще четат и българи от Австрия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Италия, Кипър, САЩ, Швейцария. Ако още не сте се регистрирали, не пропускайте да го направите до 08:00 ч. на 17.11.

Снимки: фондация „Серендипия“ и Арт музей „Куклите“