9 истории със силни женски персонажи

Ние все още живеем в „мъжки свят“, както пее Джеймс Браун. В много държави жените остават безгласни създания. На други места стереотипните схващания за женската природа са все така валидни. Силните женски персонажи в детската литература са особено важни, защото предлагат образи, с които читателите да се идентифицират. Служат като ролеви модели, вдъхват кураж и изказват дълго премълчаваното. Помагат да момичетата да изградят личното си Аз, като се изправят срещу всеобщото мнение за възможно и невъзможно, благоприлично и недопустимо.

Не е изненадващо, че повечето емблематични женски персонажи се свързват с класическата литература. В миналото момичетата са се сблъсквали с още по-строги изисквания и очаквания, с повече ограничения и неравнопоставеност. Затова и тук няма как да подминем силния дух на някои добре познати героини. Предлагаме ви книги, на чиито страници читателите ще се срещнат с необикновени момичета. Такива, които се изправят срещу статуквото и променят света около себе си с ум, храброст, постоянство и доброта.

Запознайте малкото дете с целеустремено книжно момиче:

„Зог“ от Джулия Доналдсън, изд. „Жанет 45“

Зог е млад дракон, който се учи как да бълва огън, как да лети и реве. Докато овладява тънкостите на драконовите изкуства, му се случва по някоя беда – ту му се подпалва опашката, ту му пресипва гласът. За щастие, една девойка (Перла) е винаги наблизо и облекчава всичките му болежки. Тя се оказва истинска принцеса и предлага на младия дракон да я отвлече, за да спечели своята златна звезда. Когато обаче смел рицар и Зог решават да се бият за нея, Перла незабавно дава урок и на двамата. А какъв е той, ще разберат малчуганите между 4 и 7 години.

„Роузи Ревер, инженер“ от Андреа Бийти, изд. „Мармот“

Роузи е момиченце, чиято любов са малките гайки, бурмички, шишенца, макари. Тя се превръща в стеснително и затворено дете след неуместния смях на чичо й, когато специалното й изобретение се проваля. Един ден на гости идва пра-пралеля Роуз – умна и независима жена. Вдъхновена от леля си, Роузи отново запрята ръкави и проектира причудлив самолет…който се разбива зрелищно. На косъм да се откаже завинаги от мечтата си да стане инженер, Роузи научава нещо истински важно. Бъдете сигурни, че с готовност ще го сподели с всички читатели между 5 и 9 години.

Не забравяйте за по-големите читатели:

„Пипи дългото чорапче“ от Астрид Линдгрен, изд. „Пан“ 

Едва ли има дете (6-11 години), което да не е чувало за Пипи дългото чорапче и да не си е мечтало тя да заживее в съседство. Пипи е чудновато момиче с рижи плитки, възголеми обувки и ведро лице, обсипано с лунички. Тя живее сам-самичка във Вила Вилекула, далеч от татко си – могъщ негърски крал. Е, добре, не съвсем самичка, защото компания й правят маймунката господин Нилсон и конят на верандата й. Пипи е най-силното момиче на света и може да носи коня си на ръце, да надвива крадци и циркови борци. Но по-важното е, че притежава несломим дух и добро сърце. Тя не се колебае да застане на страната на по-слабите, да защити малките и да натрие носа на високомерните.

„Роня, дъщерята на разбойника“ от Астрид Линдгрен, изд. „Пан“

Роня е единствена дъщеря на разбойника Матис, всяващ ужас из цялата Матисова гора. Тя идва на бял свят буквално с гръм и трясък – в нощта на раждането й вилнее страшна буря, разцепила бащиния й замък на две. Роня успява да възмути всички, като подхваща дружба с Бирк Буркасон, син на разбойника Бурка, най-заклет враг на Матис. Двамата решават да се борят за приятелството си, като се отказват от разбойнически живот и избягват от домовете си. Заедно се сблъскват с много опасности от практично и магическо естество, научават се да оцеляват сами и да овладяват силните си характери. Историята за безстрашната Роня е подходяща за читатели на 9-13 години.

„Матилда“ от Роалд Дал, изд. „Enthusiast”

Матилда е вероятно най-известният герой на Дал и любимка на хидяли деца на възраст между 8 – 12 години. Самата тя е необикновена…но й отнема малко време, за да го разбере. Матилда живее с не особено приятното си семейство, в което никой не я забелязва или оценява. Затова възможността да замине в училище е спасение и радост. Там тя се запознава с много приятели, с прекрасната г-ца Хъни, но и с ужасната г-ца Трънчбъл, директор на училището. Момиченцето открива, че притежава неподозирани способности, и от този момент нататък бива въвлечено в най-щури ситуации.

А ето откъде са героините, вдъхновяващи тийнейджърите:

„Малки жени“ от Луиза Мей Олкът, изд. „Сиела“

Това е роман за израстването, ценностите и влиянието на обществото, проследяващ живота на ярките и талантливи сестри Мег, Джо, Бет и Ейми Марч. Във времена, в които от жените се очаква да шетат из къщата, да се грижат изцяло за децата и за добруването на съпрузите си, Джо дръзва да пише пиеси и разкази, да носи панталони, да отхвърля кандидати за женитба. Нейната независимост и непокорната й природа оказват дълбоко въздействие върху читателите (12-16 години) още от момента на публикуването на книгата. Днес романът е все така впечатляващ, но препоръчваме да се предложи на уверени читатели с достатъчно житейски и книжен опит.

„Хари Потър“ от Дж. К. Роулинг, изд. „Егмонт“ (поредица)

Хари Потър не се нуждае от представяне, но нека все пак го направим. Той е сирак и живее в дома на чичо си и леля си, които не си правят труда да прикрият неприязънта към клетото момче. Всичко се променя, когато Хари получава известие по сова. От него момчето разбира, че е прието в училището за магьосничество и вълшебства Хогуортс. В книгите от поредицата обаче светят ярко не един или два женски персонажи. Хърмаяни пленява с острия си ум и изобретателност, с твърдия си характер и непоклатима позиция. Джини изглежда тиха и боязлива, но проявява завиден кураж и застава неизменно зад семейството и приятелите си. Луна е особнячка, но остава неизменно вярна на себе си. А професър Макгонъгъл е справедлива, не трепва пред заплахите и не се двоуми както да помогне, така и да смъмри строго. Това богатство на различни образи в книгите показва на читателите (8-15 години), че всички момичета са значими точно заради индивидуалността си.

училище, добро и зло, чейнани

„Училището за добро и зло“ от Соман Чайнани, изд. „Сиела“ (поредица)

Действието в книгите се развива в измислено място, където се намира Училището за добро и зло. В него избрани (и специално отвлечени) деца се обучават за бъдещите си роли на добри герои или на злодеи. Софи e обичлива и старателна и няма търпение да заслужи високо признание в Училището за добро. Агата пък изглежда напълно подходяща за Училището за зло. В момент на объркване или съдбоносен обрат пътищата им се разменят – Софи се озовава в Училището за зло, а Агата – в това за Добро. Двете преминават през опасности и предателства, вземат трудни решения и правят невъзможни избори. В крайна сметка, решителността и смелостта им оставят отпечатък както върху приказния свят, така и върху тях самите. Поредицата е подходяща за уверени читатели между 11 и 15 години.

„Игрите на глада“ от Сюзан Колинс, изд. „Екслибрис“ (поредица)

Трите книги („Игрите на глада“, „Възпламеняване“ и „Сойка-присмехулка“) са специално предложение за порасналите читатели над 13 години. По същността си историята е антиутопия, която се развива в държавата Панем. Панем се състои от богатия Капитол и още 13 бедни района. Всяка година деца от първите 12 области взимат участие в битка, наречена Игрите на глада. Всички действия на участниците се заснемат и предават на живо, а регламентът е прост – Игрите на глада продължават, докато остане един жив, а другите намерят смъртта си. В тазгодишното издание на 16-годишната Катнис Евърдийн решава доброволно да заеме мястото на по-малката си сестра. Момичето не се колебае да защити семейството и близките си, да се бори за живота си. Но също така съумява да съхрани чувството си за справедливост, съчувствието и добрината си към тези около нея.

За финал ви предлагаме набор от книги по истински случаи:

5 смели жени, променили света

Още 207 невероятни жени, на които дължим много