9 детективски поредици

Криминалният жанр не спира да увлича нови фенове от XIX век насам. Детективските истории пленяват въображението и изострят вниманието, заставят ни да стъпваме на пръсти и да отваряме очите си на четири. Та кой не обича мистериозните случки! Тъкмо тази обич е и причината детективските книги да са сред най-предпочитаните в световен мащаб. В България разнообразието от подобни четива е също голямо. Ето няколко поредици, които ще подтикнат децата да нахлупят хапките и грабнат лупите!

        

„Шаро Холмс“ от Тим Колинс, изд. „Enthusiast“

Шаро Холмс е симпатично и умно куче, вдъхновено от емблематичния герой на Артър Конън Дойл. Заедно с верния си помощник доктор Котсън, Шаро се изправя пред лицето на опасността, за да разреши различни мистериозни случаи. За да погъделичкат допълнително любопитството на младите читатели (6-9 години), книгите съдържат логически задачи към всяка отделна глава. Към момента поредицата се състои от 4 заглавия, като у нас са преведени първите 2 от тях – „Проклятието на маската на фараона“ и „Случаят с откраднатите кралски бижута“.

               

„Детективите Агата и Лари“ от Стийв Стивънсън, изд. „Фют“

Агата и Лари са млади детективи, които разследват престъпления и разнищват загадки по целия свят. Те пътуват през Европа, достигат до далечна Африка, та чак до Северна и Южна Америка. Не ги спират нито жежкото слънце, нито хапещият студ. Книгите за Агата и Лари са увлекателни, а малкият им обем и динамичното действие ги прави идеални за неуверени читатели между 7 и 10 години. На български поредицата е представена от 23 заглавия, осигуряващи дълги часове четене и приключения.

Отзивите ни за книгите ще откриете ето тук.

               

„Детективска агенция „Мама и аз“ от Лучия Вакарино, изд. „Фют“

Емили живее в Лондон с майка си Линда. Един ден двете получават писмо, което преобръща живота им. В него се съобщава, че Емили е наследница на чичо Орвил. Така двете заминават за Блосъм Крийк, където ги очакват стара къща и…детективска агенция. Какво друго им остава, освен да се впуснат в предизвикателства и опасности? Приключенията на Емили ще допаднат на читателките между 9 и 12 години.

        

„Криминалните случаи на Теа“ от Яна Кариоли и Луиза Матиа, изд. „Фют“

Теодора и Никола са верни приятели, които все се оказват в центъра на неясни и странни ситуации. Това ги подтиква да предприемат самостоятелни, не съвсем позволени разследвания. Неустрашимият им дух обаче води тях и читателите (9-12 години) неотклонно напред. Поредицата се състои от 4 книги, у нас са преведени първите 2 от тях.

Разходете се из „Свещената гора“ с Теа и Ники!

                

„Детективи с машина на времето“ от Фабиан Ленк, изд. „Фют“ 

Запознайте се с Ким, Юлиан, Леон и Кия – млади и сърцати детективи, готови на всичко, за да разкрият и най-добре потулените тайни! С помощта на мистериозната стая на времето Темпус, скрита в манастира „Свети Бартоломей“, те пътуват през различни епохи и исторически събития. Озовават се в Древен Египет, Средновековна Европа, мрачна Скандинавия и къде ли още не! Заедно те намират отговорите на световни загадки, забулени от отминалите векове. Заедно с тях читателите (9-13 години) ще се впуснат в нечувани приключения и неусетно ще научат много факти от древната история.

Нека разлистим „Тайнственият отмъстител“, „Магическият елексир“, „Заговор в града на мъртвите“, „Тайната на Тутанкамон“„Марко Поло и тайният заговор“, „Монтесума и свещеното яйце“, „Скандал на Олимпиадата“, „Ричард лъвското сърце“, „Клеопатра и свещената кобра“, „Клопка в Тевтонската гора“, „Мнимият крал“, „Смъртоносното багрило“, „Походът на Ханибал“, „Подпалвачът на Рим“, „Загадката на оракула“.

               

„Шерлок Холмс“ от сър Артър Конан Дойл, изд. „Робертино“ 

Има две имена в криминалния жанр, чиято слава се носи нашир и надлъж. Едно от тях е това на легендарния Шерлок Холмс. Специално за младите читатели (8-13 години) е предвидена адаптирана поредица за подвизите на детектива и неговия верен партньор в разследванията – д-р Уотсън. Децата могат да се насладят на 8 спиращи дъха подвига на известното дуо.

Научете повече за най-огнения сред тях, „Етюд в червено“.

               

„Трите ???“, изд. „Авлига“

Питър, Юстъс и Боб са приятели. Къде на игра, къде насериозно, те основават своя детективска агенция – „Трите ???“. Приключенията им са дръзки, опасни и доста страшни. Поредицата е създадена през XX век с участието на Алфред Хичкок и продължава да се развива, като за нея пишат различни автори. Днес заглавията за тримата детективи са повече от 150. У нас могат да се намерят 3 от тях, подходящи за читатели (9-13 години), които не се страхуват от зловещи истории, смразяващи звуци и причудливи сенки в тъмнината.

               

„Детективи по неволя“ от Бьорн Суртлан, изд. „Фют“ 

Бащата на Давид и Сисел подготвя серия пътеводители. За целта води семейството си до различни точки на света – Венеция, Осло, Лондон, Барселона, Ангкор и др. Всяко пътешествие обаче се превръща в опасно начинание, а на Давид и Сисел се налага да разкрият плановете на множество злодеи и да спасят семейството. У нас могат да се намерят първите 8 книги от поредицата, като те са подходящи за читатели между 9 и 13 години.

Да разплетем по една „Мистерия в Ангкор“, „Мистерия в Луксор“ и „Мистерия във Венеция“!

        

„Загадките на Енола Холмс“ от Нанси Спрингър, изд. „Егмонт“

Енола Холмс е 14-годишна викторианска тийнейджърка и малка сестра на прочутия Шерлок Холмс. Страстта към мистерии и опасности явно е семейна черта, тъй като Енола също има детективски нюх. Читателите (10-14 години) ще разберат, че тя също умее изкусно да се дегизира, да открива улики и да се води по неясни следи.

Проучете „Случаят с изчезналия маркиз“ с нас!

Познавате ли и други деца детективи? Ето ви дузина – от Емил Тишбайн и Флавия де Лус до Том Сойер и Лили Чудото. Но загадките, разследванията и пътешествията във времето не свършват тук – предлагаме ви още няколко примамливи четива. Ако пък си имате читател, който мечтае да бъде детектив, впечатлете го с тези 5 заглавия с шифри и ребуси. Успешно откривателство!