8 книги, в чийто център са майките

Освен Международен ден на жената, 8 март се отбелязва и като Ден на майката в България. Редица страни по света отдават почит на ролята на майката на други дати, ала у нас традицията повелява да поднесем цвете и да благодарим за грижите на жената, която ни е дала живот или ни е отгледала.

Решихме да съберем няколко книги, в които ролята на майката е силно застъпена и които са любими на екипа ни. Надяваме се, че сред тях ще откриете идеи за подарък и съвместно четене у дома.

„Какво е да си майка“ от Мая Дългъчева и Невена Ангелова

Мая Дългъчева отговаря на този привидно простичък въпрос като използва характеристики във външния вид и поведението на различни животни. Прави го толкова умело, с характерните за нея поетичен усет и чувствителност към емоционалния свят на децата, че те я разбират, а възрастните се разчувстват.

Илюстрациите на Невена Ангелова, едновременно закачливи, сериозни и много трогателни, са неразделна част от въздействието на тази великолепна картинна книга. Те не просто допълват стиховете, а създават отделни нива на възприемане и размисъл.

„Какво е да си майка“ (изд. Жанет 45″) представя пъстра и въздействаща картина на майчинството, която докосва от бебе до баба. Тя е отличен подарък за майките по повод 8 март, които неминуемо ще се разчувстват от последната страница.

„Къде е мама?“ от Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър

Малката маймунка се оказва сама в гората. На помощ й се притичва дружелюбна пеперуда, която е готова да отведе загубеното животинче при майка му. За зла беда пеперудата разбира съвсем погрешно описанията на маймунката на любимата майка. След известно количество комични недоразумения, дете и майка отново са заедно. Великолепният завършек ще предизвика бурни емоции у читателите/слушателите.

Джулия Доналдсън умее да провокира емоции у читателите си. Простичката наглед история, разказана умело и насочена към децата, им помага да растат спокойни и уверени, че с добронамереност, съобразителност и щипка смелост всичко ще бъде наред. А не е ли същата и ролята на майката? („Къде е мама?“ излиза с логото на изд. „Жанет 45“)

„Понякога в главата на мама бушува буря“ от Беа Табоада и Дани Падрон

“Понякога в главата на мама бушува буря” (изд. “Мармот”) е поканата на Беа Табоадада се огледаме през очите на децата и да им дадем пример, че негативните емоции също са част от живота и не трябва да се опитваме да ги прикриваме.

В своята картинна книга с малко текст и много смисъл, авторката показва майката в различни настроения: понякога е гневна, тъжна, умислена, но също и радостна. Всяка емоция е изобразена в рамките на два разтвора, в които възрастният вижда ясно как изглежда отстрани и как неговите емоции влияят на детето му.

Без излишни обяснения, без да дават оценка на състоянията, двете съавторки представят настроенията на една съвсем обикновена майка. И именно тук се крие силата на посланието: нито една от нас не е идеална в тази роля. Прозрението действа освобождаващо и пожелаваме на повече майки да осъзнаят, че не е нужно винаги да са перфектни.

„По покривите“ от Катрин Ръндъл

Историята на Софи не започва по най-добрия начин. Тя е един от малкото оцелели корабокрушенци при инцидент в Ламанша. Бебето е спасено в калъфа на виолончело и попада в дома на ексцентричния учен господин Чарлз – друг оцелял в корабокрушението. Двамата живеят щастливо, макар и доста далеч от общоприетите правила на (предполагаемо) викторианска Англия. Единствената мъка на Софи е, че не знае къде е майка ѝ.

Според всички, тя е загинала в Ламанша, но момичето страстно вярва, че е жива. Притиснати от обстоятелствата, Софи и Чарлз бягат в Париж по следите на майка ѝ. Уликите, с които разполагат, са малко, а пречките пред тях – много. След случайната среща на Софи с Матео и другите деца, които живеят по парижките покриви, може би все пак има шанс да научи какво се е случило с майка ѝ.

„По покривите“ (изд. „Таралеж“) е трогателен роман за любовта между дете и майка, за приятелството, упоритостта и свободолюбието. Ръндъл е майстор разказвач – сюжетът е увлекателен, стилът е поетичен и всичко е поръсено с щедра доза ексцентричност и хумор.

„Ото и Дрипльовците. Гората на изчезналите неща“ от Матилда Удс

Историята на Ото прилича донякъде на тази на Софи от „По покривите“. Момчето също търси майка си и също е убедено, че тя е жива, макар всички факти да сочат противното. Ото и майка му се местят в най-студения град на света, където майка му се надява да спечели повече от таланта си да шие топли палта. Една сутрин Ото се събужда и се оказва съвсем сам в страноприемницата.

В желанието да намери майка си той тръгва по улиците. Скоро остава без палто, безцеремонно откраднато от малък скитник. Това е и една от причините да се запознае с бандата на Дрипльовците. Историята по-нататък носи нещо от духа на Дикенс, но не липсват и елементи от вълшебните приказки. Финалът е затрогващ, а всичко тръгва от желанието на едно момче да открие майка си. (Книгата излиза с логото на изд. „Мармот“)

„Майчина обич“ от Диана Александрова и Свилен Димитров

Най-новото попълнение в колекцията ни е „Майчина обич“ от Диана Александрова. Книгата напомня като усещане на „Къде е мама?“ от Джулия Доналдсън, но всъщност е съвсем различна. Написана в мерена реч, тя разказва за животните и техните малки в съвсем кратички стихчета.

Свилен Димитров е излязъл от обичайния си стил на рисуване и е подготвил нежни акварелни илюстрации, които изключително подхождат на стиховете на Александрова и превръщат книгата в ценен подарък за по-малките деца и техните майки. В края на „Майчина обич“ (изд. „Софтпрес“) има и факти за животните и техните малки, което дава добавена образователна стойност за по-любознателните малчугани.

„Мама“ от Елен Делфорж и Кантен Гребан

Когато говорим за майките, няма как да подминем и „Мама“ от Елен Делфорж, където са поместени и красивите илюстрации на Кантен Гребан (изд. „Дъбови листа“). Луксозният албум е събрал в себе си историите на всички майки от всички географски ширини и от различни столетия.

Макар да звучи немислимо на пръв поглед, историите на всички родителки си приличат – времената и нравите се менят, отношенията майка-дете устояват на предизвикателствата. Те са стари като света и винаги ще бъдат еднакви по своята същност, докато има майки, които раждат/отглеждат деца. В книгата са поместени 31 рисунки на жени – обичани, самотни, щастливи, безутешни, но винаги майки.

„Благодаря ти, мамо!“ – луксозно издание

Едно от стихотворенията за мама, които обичаме силно, е дело на Станка Пенчева и е скрито в луксозната малка книжка „Благодаря ти, мамо!“ (изд. „Дамян Яков“). Но всъщност в малкото томче са скътани ценни стихове, мисли, приказки и тостове за майката.

Всеки може да намери стихотворение, което е учил и рецитирал като малък. Всеки може да открие нещо ново, което да го накара да се усмихне, да се просълзи или да се разсмее, както направи с нас следният тост:

„Попитали един мъдър човек:

– Какво би казал, ако срещнеш умна, добра и внимателна жена?

Мъдрецът отговорил:

– Бих казал: Здравей… мамо!

Наздраве за умните, добри и внимателни жени! За нашите майки!“

Ако пък искате да научите повече за 8 март като Международен ден на жената, ето една статия по темата.

 

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.