8 детски книги, с които да отбележим олимпийските игри в Рио

Този август светът е олимпиада и докато се наслаждаваме на представянето на големите спортисти и падането на олимпийски рекорди, ви предлагаме да си организирате малка книжна олимпиада с детски книги, в които спортът присъства осезаемо. 

Подбрали сме книги, в които спортът, освен източник на забавление и повод за гордост, е и източник на важни житейски уроци. Ако сме пропуснали детска книга със спортна нишка, която смятате, че непременно трябва да прочетем, не се колебайте да я напишете като коментар към този материал. Приятно четене! 

В „Момчето с крака като светкавици” (изд. Фют) футболът заема централно място. Тими Туинкъл е закръглено момче с ниско самочувствие, редовно подлагано на тормоз в училище. Докато не научава историята на прапрачичото на баба си, явява се на проби за училищния футболен отбор и… животът му се променя.

Книгата на Сали Гарднър е чудесен пример как спортът и стремежът да бъдеш добър в нещо, могат да променят и осмислят живота ти. Примерът на Тими дава надежда на читателите, че у всеки от тях има скрит някакъв талант. Без съмнение най-трудното е да повярваш в себе си и да откриеш в какво си най-добър. А щом веднъж го направиш, те чака много труд, но удовлетворението от успехите си заслужава усилията.

Продължаваме футболната тематика с биографии на двама от най-големите съвременни футболисти.

„Меси. Малкото момче, което стана голям футболист” (изд. Егмонт България) ще ви разкаже на достъпен език за професионалното развитие на футболната звезда от люлката до 2014 г. А също и много любопитна информация за Аржентина и Барселона, за съотборниците и приятелите на футболиста.

Това е книга, която всяко момче с интерес към футбола трябва да прочете. Защото в нея е събрана есенцията на успеха, показваща не само лъскавите купи и милионите фенове, но и потта от тренировките, строгия режим и дисциплината, уважението към съотборниците, скромността и желанието да даваш най-доброто от себе си за отбора, защото само това има смисъл. 

В „Роналдо. Момчето, което знаеше какво иска” (изд. Егмонт България) Ивете Жултовска-Дарска проследява историята на Кристиано Роналдо дош Сантос Авейро от Фуншал, Мадейра до стадиона на “Реал Мадрид”, улавяйки най-важните моменти в живота на звездния футболист.

Писателката разказва за живота му съвсем честно – без да спестява на читателите и лошите му прояви. Вероятно тъкмо те са дори по-важни за превръщането му в онова, което е днес – пример за подражание на милиони момчета по света. 

След като сте изгълтали биографиите на Меси и Рондалдо, можете да тествате познанията си за „най-великата игра“ с активните карти „Футболни рекорди“ на издателство „Клевър бук“.

Ако се затрудните с отговорите на 100-те въпроса от картите, можете да станете истински спец с приложената книга с интересни факти и отговори.

Строго погледнато, куидичът е измислен спорт, но за много читатели магьосническият свят на Хари Потър е толкова реален, че биха ви убили за подобно твърдение. Безспорно куидичните мачове носят неповторима тръпка и е трудно да спреш да четеш преди края на срещата. Куидичът има и специално място в изграждането на легендарната фигура на Хари Потър. Не е случайно, че Хари се оказва особено добър именно в отборна игра, където дори най-гениалният търсач не може да осигури победата без помощта на съотборниците си.

„Куидичът през вековете” (изд. Егмонт България) е библията на всеки фен на магьосническата игра, от която ще научите за произхода и еволюцията й, правилата, легендарните отбори и играчи и още цял магьоснически котел забавни факти. А за българските читатели играта носи допълнителен сантимент заради българския играч Виктор Крум и най-известния европейски куидичен отбор – ”Врачанските лешояди”!

Със „Скандал на Олимпиадата“ (изд. Фют) от поредицата „Детективи с машина на времето“ немският писател Фабиан Ленк ни прави свидетели на истинските древни олимпийски игри.

Героите Ким, Леон, Юлиан и Кия, водени от желанието си да научат малко повече за известния древногръцки борец Милон, се отправят на дълго пътешествие чак до древна Олимпия. Още с пристигането си, приятелите се забъркват в подмолни и опасни игри, които нямат нищо общо с известните ни олимпийски принципи. От книгата ще научите всичко за олимпиадата, за наградите на атлетите и куп интересни подробности, с които да смаете възрастните любители на игрите! 

Поредицата „Градът на скейтбордовете“ (изд. Еко Кидс) ще ви отведе в спокойното и идилично градче, в което няма да видите автомобили, автобуси или мотоциклети. Там млади и стари се придвижват на скейтбордове, защото спортуването и здравословният начин на живот са на почит. Именно тук малкият Боб прекарва всяка ваканция при дядо Скейто и баба Скейти. На най-дългоочакваното събитие в малкото градче – състезанието по скейтборд за деца – е посветена книжката „Годишното състезание“. Освен удоволствието от напрегнатата надпревара, авторката Мария Мартин подтиква малките читатели да се замислят кое е по-важно – да победиш или да участваш?

„Момчето с роклята“ (изд. Дуо Дизайн) е шантава, но много забавна и вдъхновяваща книга за това колко е важно да се осмелим да бъдем себе си, дори когато това е твърдо извън общоприетите норми. Точно в такова положение е 12-годишният Денис – отличен футболен нападател в училищния отбор и любител на модата и роклите.

Сигурни сме, че не сте чували или присъствали на толкова откачен футболен финал като този между отбора на Денис и грубияните от „Модлин стрийт“. Футболът, също като куидича, е отборен спорт. А какво може да постигне един отбор когато се обедини зад определена идея, можете да научите от книгата на Дейвид Уолямс. 

Автор: Лора Филипова