8 детски книги, с които да отбележим олимпийските игри в Рио

Този август светът е олимпиада! Докато се наслаждаваме на представянето на големите спортисти и падането на олимпийски рекорди, ви предлагаме да си организирате малка книжна олимпиада с детски книги, в които спортът присъства осезаемо. Подбрали сме книги, където спортът, освен повод за гордост, е и източник на важни житейски уроци. Ако сме пропуснали книга със спортна нишка за непременно прочитане, не се колебайте да ни я препоръчате. Приятно четене! 

футбол

Тими Туинкъл е закръглено момче с ниско самочувствие, редовно подлагано на тормоз в училище. Докато не научава историята на прапрачичото на баба си, явява се на проби за училищния футболен отбор и…животът му се променя.

„Момчето с крака като светкавици” (изд. „Фют“) е чудесен пример за това как спортът и стремежът да бъдеш добър в нещо могат да променят и осмислят живота ти. Примерът на Тими дава надежда на читателите, че у всеки от тях има скрит някакъв талант. Без съмнение най-трудното е да повярваш в себе си и да откриеш в какво си най-добър. А щом веднъж го направиш, те чака много труд, но удовлетворението от успехите си заслужава усилията.

„Меси. Малкото момче, което стана голям футболист” (изд. „Егмонт“) ще ви разкаже на достъпен език за професионалното развитие на футболната звезда от люлката до 2014 г. Ще ви разкрие и много любопитна информация за Аржентина и Барселона, за съотборниците и приятелите на футболиста.

Това е книга, която всяко момче с интерес към футбола трябва да прочете. Защото в нея е събрана есенцията на успеха, показваща не само лъскавите купи и милионите фенове, но и потта от тренировките, строгия режим и дисциплината, уважението към съотборниците, скромността и желанието да даваш най-доброто от себе си за отбора, защото само това има смисъл. 


В „Роналдо. Момчето, което знаеше какво иска” (изд. „Егмонт“) Ивете Жултовска-Дарска проследява историята на Кристиано Роналдо дош Сантос Авейро от Фуншал, Мадейра до стадиона на “Реал Мадрид”, улавяйки най-важните моменти в живота на звездния футболист.

Писателката разказва за живота му съвсем честно – без да спестява на читателите и лошите му прояви. Вероятно тъкмо те са дори по-важни за превръщането му в онова, което е днес – пример за подражание на милиони момчета по света. 

футбол
След като сте изгълтали биографиите на Меси и Рондалдо, можете да тествате познанията си за „най-великата игра“ с активните карти „Футболни рекорди“ на издателство „Клевър бук“.

Ако се затрудните с отговорите на 100-те въпроса от картите, можете да станете истински спец с приложената книга с интересни факти и отговори.

Строго погледнато, куидичът е измислен спорт, но за много читатели магьосническият свят на Хари Потър е толкова реален, че биха ви убили за подобно твърдение. Безспорно куидичните мачове носят неповторима тръпка и е трудно да спреш да четеш преди края на срещата. Куидичът има и специално място в изграждането на легендарната фигура на Хари Потър. Не е случайно, че Хари се оказва особено добър именно в отборна игра, където дори най-гениалният търсач не може да осигури победата без помощта на съотборниците си.

„Куидичът през вековете” (изд. „Егмонт“) е библията на всеки фен на магьосническата игра. От него ще научите за произхода и еволюцията й, за правилата, легендарните отбори и играчи. А за българските читатели играта носи допълнителен сантимент заради българския играч Виктор Крум и най-известния европейски куидичен отбор – „Врачанските лешояди”!


Със „Скандал на Олимпиадата“ (изд. „Фют“) от поредицата „Детективи с машина на времето“ немският писател Фабиан Ленк ни прави свидетели на истинските древни олимпийски игри.

Героите Ким, Леон, Юлиан и Кия, водени от желанието си да научат малко повече за известния древногръцки борец Милон, се отправят на дълго пътешествие чак до древна Олимпия. Още с пристигането си приятелите се забъркват в подмолни и опасни игри, които нямат нищо общо с известните ни олимпийски принципи. От книгата ще научите всичко за олимпиадата, за наградите на атлетите и куп интересни подробности, с чиято помощ ще смаете възрастните любители на игрите! 


Поредицата „Градът на скейтбордовете“ (изд. „Еко Кидс“) ще ви отведе в спокойно и идилично градче, опразнено от автомобили, автобуси или мотоциклети. Там млади и стари се придвижват на скейтбордове, защото спортуването и здравословният начин на живот са на почит. Именно тук малкият Боб прекарва всяка ваканция при дядо Скейто и баба Скейти. На най-дългоочакваното събитие в малкото градче – състезанието по скейтборд за деца – е посветена книгата „Годишното състезание“. Освен удоволствието от напрегнатата надпревара, авторката Мария Мартин подтиква малките читатели да се замислят кое е по-важно – да победиш или да участваш?


„Момчето с роклята“
(изд. „Дуо Дизайн“) е шантава, но много забавна и вдъхновяваща книга за това колко е важно да се осмелим да бъдем себе си, дори когато това е твърдо извън общоприетите норми. Точно в такова положение е 12-годишният Денис – отличен футболен нападател в училищния отбор и любител на модата и роклите. Сигурни сме, че не сте чували или присъствали на толкова откачен футболен финал като този между отбора на Денис и грубияните от „Модлин стрийт“. Футболът, също като куидича, е отборен спорт. А какво може да постигне един отбор когато се обедини зад определена идея, можете да научите от книгата на Дейвид Уолямс. 

Илюстрация на корицата: Freepik