75 години Пипи: игри без край! (Чети и играй)

Знаете ли, че Пипи Дългото чорапче е най-популярният от всички герои на Астрид Линдгрен в света? Изключение правят децата от Русия, за които Карлсон е фаворит и от Полша и Чехия, които пък четат най-много „Ние, децата от Шумотевица“.

Историята за Пипи е преведена на повече от 75 различни езици и в много от страните тя не изглежда по начина, по който е позната на децата у нас. Но едно е ясно: Пипи обича да играе с приятелите си. Ела и ти да се повеселим с нея – игрите подбрахме за теб от официалния сайт на писателката!

Игри с бои и моливи

  1. Да рисуваш като Ингрид Ванг Нюман изглежда лесно, но понякога резултатът може да не е съвсем идеален. Не се отчайвай! Заповядай на курс по рисуване – от видеоклиповете ще научиш как да рисуваш Пипи и приятели:

2. Ако рисуването ти се струва твърде трудно, винаги можеш да помолиш родител да ти разпечата някоя от готовите картини и да я оцветиш. Изображенията ще откриеш тук.

3. А ако си любител на играта „Свържи точките“, непременно провери какво ще се получи, когато свържеш числата от 1 до 25 – загадката ще откриеш тук.

Да готвим с Пипи

„Те отвориха очи и се развикаха от възторг при вида на всичките лакомства, които Пипи бе подредила върху голата скала – малки апетитни сандвичи с кюфтенца и шунка, цял куп палачинки, посипани със захар, няколко тънки кафяви суджучета и три крема с ананас. Трябва да знаете, че Пипи беше се учила да готви при готвача на кораба на татко й“. (из главата „Пипи устройва излет“, „Пипи Дългото чорапче“, изд. „ПАН“)

Пипи умее да готви добре. Е, понякога обича да разточва тестото на пода, но кулинарните й способности все пак са много добри. Защо не опитате и вие да научите някоя рецепта за ястие, което обичате, за да си го приготвяте сами? Например:

  • да правите палачинки? Рецепта можете да намерите и в „Да готвим с Петсън и Финдъс“, и в „Малка сладка“, а и можете да си запишете рецептата на майка ви или баба ви – тъкмо ще поставите начало на собствен тефтер с готварски рецепти.
  • да си направите курбийки? Те са подходящи за всеки повод.
  • да приготвите сандвичи с кюфтенца и шунка? Или с нещо друго, което обичате?

Не забравяйте, че готварството си е чиста математика – ако таблицата за уморение ви се опъва, поне ще сте царе на дробите – 3/4 чаши си е дробно число отвсякъде!

Танцувайте с Пипи

В главата „Във Вила Вилекула идват крадци“ Пипи хваща двамата разбойници Блум и Карлсон-гръмотевицата да танцуват с нея полка. Единият свири на гребен (това също може да опитате), а другият се върти във вихъра на танца с неуморната червенокоска. Вижте как се танцува полка и поканете мама, татко или друг член от семейството да потанцувате.

Да чистим като Пипи!

Пипи Дългото чорапче трябва да се грижи сама за себе си и за цялата Вила Вилекула. Представяте ли си как се чисти цяла къща? Разбира се, когато искаш да измиеш пода, явно е най-добре да си обуеш… четките за дъски.

„Пипи стопли голям котел вода и без много да му мисли, го лисна върху кухненския под. После свали големите си обуви и грижливо ги сложи в панерчето за хляб. Най-сетне привърза на босите си крака две четки за дъски и се понесе по пода, сякаш се пързаляше на кънки, а като цепеше водата с тях, тя бълбукаше и пръскаше.“

Сигурни сме, че този епизод ще вдъхнови много мъници да се впуснат в почистването на дома. Напомняме ви все пак да не изливате кофи с вода на пода, а по-скоро да пробвате нещо такова:

Облечете се като Пипи

Опитайте да се облечете като Пипи Дългото чорапче. Ако решите, нарисувайте си лунички и си направете плитки (ако имате дълга коса). Може да опитате да си измайсторите перука. Най-лесно е да си обуете различни чорапи – един къс и един дълъг, а най-важно е да се забавлявате!

Игра „Не докосвай пода“

Опитайте се да преминете през стаята, като не докосвате пода. За да не ви се сърдят родителите и да не застрашавате здравето си, подредете си собствен маршрут – възглавници, столове, здрави кашони, а после преминавайте през тях.

Бъдете НЕЩОТЪРСАЧИ

„Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.“

Огледайте се около вас и ще откриете много неща, които чакат да ги откриете и да ги превърнете в полезни приспособления. Понякога са консервни кутии, които да декорирате и да превърнете във ваза за мама. Вазата можете да напълните с хартиени цветя, изработени от оцветени листове от стари тетрадки или брошури. Важно е само да включите въображението си в действие!

Весели игри с Пипи Дългото чорапче!

 

 Книгите ще откриете в сайта на издателството и в Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да търсим точните книги за Вашето дете.