7 книги с миниатюрни герои

Знаете ли, че не само насекомите и буболечките са дребни, интересни и забавни? В детските книги живеят, смеят се и се борят безброй малки герои. Такива, каквито бихме търсили с лупа, ако имаше шанс да ги срещнем. Уви, не всичко е възможно. Но пък можем да разберем как изглежда светът през погледа на някой, висок едва няколко сантиметра, от заглавията тук!

„Виплала магьосникът“ от Ани М. Х. Шмит, изд. „Емас“

Виплалите са малки същества, известни с вълшебните си сили. Нашият Виплала обаче никак не умее да „магесничи“ добре. Единствената магия, която му се отдава, е вкаменяването. Всъщност той е толкова лош магьосник, че събратята му го изгонват. Така Виплала се озовава в дома на Нела-Дела, Йоханес, господин Цветин и котката Муха. Още в първите минути на срещата им Муха е вкаменена, за щастие за кратко. Бедата настъпва, когато миниатюрният вълшебник вкаменява поета Артюр Отпускарски и не успява да развали магията. Това е началото на множество перипетии и приключения, на които ще се смеят от сърце децата между 7 и 11 години.

Поредица „Приказки от вълшебната гора“ от Питър Олейноне и Тони Улф, изд. „Фют“

Вълшебната гора е пълна с любопитни обитатели, с които ще се запознаят читателите между 4 и 9 години. Книгите ще изправят децата пред малките животни и насекоми, изобретателните джуджета, изящните, но и непредвидими феи, щурите и своенравни елфи. Приключенията на тези необикновени същества са ту весели, ту страховити, а понякога и малко тъжни. Независимо от всичко, горяните успяват да изгладят различията си и да живеят в хармония. А омагьосващите илюстрации на Тони Улф допълват историята с цяла вселена от детайли.

„Палечка“ от Ханс-Кристиан Андерсен

Едва ли има възрастен, който да не е слушал и чел приказката за Палечка. Родена от силното желание на една жена да има своя рожба, Палечка се появява в неразцъфнало цвете. Тя изпълва сърцето на жената с радост, но не за дълго. Палечка е толкова хубава и мъничка, че една жаба я избира за съпруга на сина си. Момиченцето успява да избяга от жабата и заживява в дома на полската мишка. Там я харесва слепият Кърт, с когото мишката урежда годеж. Как Палечка се спасява от живот в тъмнина под земята и накъде я отвежда добротата й, ще разберат децата между 3 и 7 години. Приказката може да бъде намерена с логото на различни издателства.

„Чук и Пук“ от Турбьорн Егнер, изд. „Ентусиаст“

Чук и Пук са две малки човечета, които живеят не къде да е, а в устата на Антон, заклет любител на сладкиши. Дребосъците неуморно чукат и пукат белите зъбки и си правят къщички. Техните строителни дейности обаче предизвикват зъбобол и Антон отива на зъболекар. Той запушва къщичките им и препоръчва миене на зъбите. За капак момчето спира да яде сладкиши и за Пук и Чук настъпват гладни дни. Прочетете забавната история с децата (4-7 години), за да знаят защо е важно зъбите да се мият редовно.

„Диана с главата надолу“ от Калина Мухова, изд. „Точица“

Диана е на гости на баба си и дядо си. Докато се разхождат из полята и берат плодове, моминцето се спъва и пада. Когато отново идва в съзнание, разбира, че се е озовала в царството на растенията, където всичко е мъничко и крехко, а тя самата е същински великан. Но красивият свят на цветята се оказва загрозен и задушен от многото боклуци, които хората хвърлят. Изведнъж Диана разбира, че действията на хората оказват огромно влияние другите същества и решава да помогне. Тя се сблъсква с пречки и зложелатели, но важното е, че всичко завършва добре! На комикса ще се насладят децата между 5 и 9 години.

„Феята от захарницата“ от Катя Антонова, изд. „Рибка“

Филип е на 9 години и живее с майка си и баща си. Когато баба му умира и старата й захарница пристига в дома на момчето по сантиментални причини, в дома се „намърдва“ и Ванилия. Тя е „първокласна сладкарска фея“, която е наказана да живее в захарницата тъкмо заради сладкарски провал. Тя обаче не се предава, смята се за гениална и самочувствието й често я вкарва в комични ситуации. А под самоуверения образ на Ванилия се крие истински добър приятел, готов да забърка куп каши заради Филип. Книгата ще предизвика гарантиран бурен смях у читателите между 6 и 11 години.

Ако пък си имате пораснал и уверен читател с опит, то можете да му предложите „Пътешествията на Гъливер“ от Джонатан Суифт. Книгата е сред класическите заглавия в детската литература, но не се подвеждайте – описаните в нея приключения са препратка към реални исторически събития. Това може да се окаже спънка в разбирането на текста, но пък може и да разбуди любопитство към миналото.

Приятни забавления с миниатюрните герои, които, сигурни сме, ще ви пленят и разсмеят, а и мъничко ще ви разчувстват.

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.