6 книги за животните + 4 интересни предавания

Планетата Земя е дом както за хората, така и за животните. Техните умения за приспособяване и рекордите им са толкова впечатляващи, че си струва да им обърнем специално внимание.

Лека нощ, гора!

В своята книга „Лека нощ, гора!“ (изд. „Рибка“) художничката Кармен Салданя представя пред най-малките читатели какво се случва в гората, щом слънчевата светлина угасне. В мерена реч изданието разказва за дневните и нощните животни, как спят бозайниците и птиците, какво се случва с онези във водата и на сушата…

В кратки четиристишия авторката въвежда основна тема за конкретния разтвор:

„Лисичета и зайци спят

в дупки под земята.

Будят се едва когато

дойде пак зората.“

Отделно от това, в малки нестройни карета се предлага допълнителна информация:

„Щом дупка си е изкопала, лисицата във нея е заспала.“

Не стиховете или оскъдната информация, съобразена с децата от 1,5 г. нагоре, са най-впечатляващото преимущество на книгата. Нейното богатство са илюстрациите и щанцованите страници, които превръщат „Лека нощ, гора!“ в желано красиво издание.

Всяка страница е щанцована по начин, който помага на детето да види в дълбочина нощната гора, да се наслаждава на „дупките“ в книгата и да иска да я разглежда още и още. Преводът в мерена реч е на Катя Антонова. Дебелите картонени страници гарантират запазването на изданието след многократно четене, а отличната изработка го превръща в желан подарък.

Лека нощ, океан!

Както при предходната книга, и в „Лека нощ, океан!“ (изд. „Рибка“) Кармен Салданя изпраща най-малките на пътешествие в опознаване на навиците за сън на животните, този път на морските обитатели. Книгата следва познатата вече схема и помага на децата да се гмурнат в океана, да се запознаят с част от обитателите му в плитчините и дълбините.

„Нежно се полюшва мелодията на голямото синьо!

Океанът ти казва „Лека нощ!“

със своята песен любима.“

Любопитните факти за морските обитатели са интересни дори за възрастните, на които вероятно ще се наложи да четат за приспиване книгата десетки пъти.

Като стана дума за любопитни факти, следващите книги са пълни с такива. Те са предназначени за по-големи деца и информацията в тях ще изненада и възрастните.

Моята малка енциклопедия: Животни

След изданието за Космоса, „Моята малка енциклопедия: Животни“ (изд. „Ина“) ни вдъхновява да научим повече за животните в океана, саваната, планините, гората, на Северния полюс, в джунглата и в градината.

На всяко от тези местообитания са отделени по два разтвора – един за общо опознаване на „територията“ и втори – посветен на някое качество като пъргавината, издръжливостта или красотата.

Кратката, любопитна информация ще се хареса на децата над 5-годишна възраст. Ясна и точна, тя позволява на малчуганите да натрупат първи впечатления и знания за познати и непознати създания, за начина им на живот или характеристиките им.

Възможността да дооцветят част от картините също ще допадне на децата (на нас ни харесва и това съчетание между оцветени и черно-бели илюстрации). В края на книгата има игра „Кой къде живее?“, както и кратък тест за проверка на знанията.

Смешни факти за животните

Поредицата „Смешни факти за животните“ на Катина Недева (изд. „Робертино“) е много любима поредица на децата в екипа ни. Освен свежите илюстрации на художничката, очарование на книгите придават и добре подбраните факти за водните обитатели, насекомите, птиците, домашните животни.

В „Смешни факти за животните: Птиците“ авторката представя удивителните постижения на 10 пернати – от колибри и фламинго до балтиморски трупиал. За разлика от първите две книги, тук информацията е малко по-усложнена, но все така забавна: чайките могат да пият солена вода, фламингите могат да живеят много по-дълго от обичайното с подходящи грижи в зоопаркове, а мозъците на някои птици порастват с 30% през есента.

Едрите, изчистени и забавни илюстрации на Катина Недева внасят особен колорит и се харесват на децата над 6-7 години.

Същото важи и за „Смешни факти за животните: Домашните животни“. Тук обаче главни герои са кучетата, котките, морските свинчета, зайците, плъховете, прасетата, овцете, кравите и козите.

Ако не знаете кой се счита за откривател на кафето, ще го научите от тази детска книга. Ако сте в ролята на възрастния, който чете на детето, вероятно ще се смеете с глас на факта, че:

„Котките обикновено имат по-нисък коефициент на социална интелигентност от кучетата, но пък са в сстояние да решават по-трудни познавателни задачи… ако са в настроение.“

Информацията в книгата на места е по-сложна, отколкото биха я разбрали деца на възраст 6-7 тодини, но с обясненията на родител нещата бързо си идват на мястото.

Приказки за животни

Марина Дружинина и нейните „Приказки за животни“ (изд. „Кипо прес“) разказват на децата от 5 години нагоре любопитни истории за животните. На пръв поглед измислица, в която хамелеони влизат в магазини, а ленивците четат енциклопедии, 26-те приказки представят с финес интересни и достоверни факти за животните.

Кой спи с главата надолу? Какъв е цветът на хамелеона? Кой има най-големи очи? А най-силен глас? Отговорите са скрити в приказките за животни, част от специална поредица с образователни приказки.

Изумителни факти и уроци за по-големите деца

По-големите деца често имат нужда да видят нагледно научнопопулярната информация, която им предлагат енциклопедичните издания. Често сложните промени в природата и е трудно да бъдат разбрани от децата от 8 години нагоре единствено чрез четенето (възрастта, в която информацията за тях става доста по-усложнена), а илюстрациите невинаги успяват да представят трансформациите в пълнота. Едно е да прочетеш за метаморфозата или как виждат пчелите, но съвсем по-различно е да го видиш нагледно.

Затова ви предлагаме да обърнете внимание на няколко предавания по образователния телевизионен канал Da Vinci, които със сигурност ще подпомогнат развитието на интерес у децата към природните науки:

Биомимикрия означава изобретателите да се повлияват от природата. В „Изследователи: Природата знае най-добре“ Дани Уошингтън посещава вдъхновяващи нови центрове по биомимикрия като училища, зоологически градини и Фестивала на науката и инженерството във Вашингтон, САЩ.

Микаела от „Когато порасна“ разбира какво е да си ветеринар, когато завежда кучето си Пати в болница за животни и среща д-р Андреа. Тя научава, че котките и кучетата имат различни здравословни проблеми и пробва да направи хирургически шев върху банан.

И понеже природата е изумителна, макар и да не си даваме сметка, в „Сияя“ ни показват именно това. Четирима млади авантюристи в „Елате с нас в дивата природа“ откриват как оцеляват растенията, животните и хората в суровия пустинен регион на национален парк Намакуа в Южна Африка. Краткият дъждовен период е започнал и пустинята разцъфтява.

Екипът от млади изследователи в „Сияя – Най-дивият полуостров“ посещава Анисберг, планина издигаща се в пустинята Кару. Те намират пещера с мистериозни скални рисунки, които открехват завесата на миналото. Младежите откриват как природата се възстановява, когато получи възможност за това.

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg , Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас