6 книги за тормоза в училище

Първият учебен ден наближава и семействата са улисани в родителски срещи, щурмуване на книжарници и обиколки на магазини. Но докато едни деца тръпнат от нетърпение да се срещнат отново с другарчетата си, то други потръпват от ужас при мисълта за приближаващата агония. Това са децата, подложени на тормоз от страна на съученици. Истината е, че рядко си даваме сметка колко много са те и колко измамно тиха е болката им. За съжаление, решението да възпитаме децата си да не са агресори и да стоят настрана от разправии не е работещо. Защото тормозените деца се надяват поне един от наблюдателите да застане на тяхна страна.

Темата е колкото актуална, толкова и тежка. Трудно е да говорим за нея, да подберем подходящите думи пред децата си, да обуем чуждите обувки. В желанието си да бъдем максимално полезни на родителите и децата, подбрахме няколко заглавия за различни възрасти, с които да навлезете в темата за тормоза, страха и насилието.

„Той ме тормози“ от Бет Бракен, изд. „Клевър Бук“

Книгата е част от поредицата „Аз се уча да чета“, предназначена за децата между 4 и 8 години. Поредицата изправя читателите пред проблеми и ситуации, с които всяко дете неизбежно се сблъсква в градината и началното училище. „Той ме тормози“ ни среща със самонадеяния Фред, който непрекъснато обижда Били и му прави забележки. Резултатът не закъснява – Били все повече се убеждава, че не е забавен, не е приятен, не е умен, а и съвсем не си струва да ходи на училище. Книгата обаче предлага възможен изход от ситуацията.

„Ще ида с Ванеса“ от Кераскоет, изд. „Дакелче“

Една от прекрасните книги без текст (т.нар. неми книги) на нашия пазар разказва на децата от 4 до 8 години за Ванеса – новото момиченце в училище, което почти веднага става обект на подигравки. За щастие, друго момиче съжалява Ванеса и избира да бъде нейна приятелка.

“По-зла от вълк“ от Амели Жаво, изд. „Панда“

В училище Шарлот среща съвсем истински хищен вълк с остри зъби в лицето на съученичката си Агнес. За момиченцето е трудно да се справи, особено след като цяла глутница суперприятелки се включва в обидите. Шарлот опитва какво ли не – да продължи да се държи мило, да избягва срещите си с Агнес, да се престори на болна, дори тя самата да се превърне във вълк! Решението обаче се оказва много по-простичко, а и със сигурност по-приятно. „По-зла от вълк“ е подходяща за децата от 5 до 10 години.

„Чудо“ от  Ар Джей Паласио, изд. „Бард“

Отличена с множество награди и екранизирана през 2017, книгата разказва историята на Оги (Огъст Пулман). Той е роден с лицева аномалия, заради което не посещава училище като останалите деца. В 5-и клас обаче ходенето на училище е неизбежно и Оги се изправя пред изумените, преценяващи и ужасени погледи на съучениците си. Децата от класа му реагират всяко посвоему – някои със съпричастност, а други с подигравки. Едно е сигурно – Оги няма да остави никой читател между 8 и 13 години безучастен!

„21 начина да умреш“ от Сара Енгел, изд. „Емас“

Откровен и директен роман, насочен към по-големите читатели на 14-18 години. Книгата потапя в света, в който живеят съвременните тийнейджъри и юноши, като изцяло спестява нереалистичните представи на родителите или надеждите им, че нещата са такива, каквито винаги са били. „21 начина да умреш“ представя Стела – изключително талантлива ученичка в 9-и клас, която свири на китара, пее и дори композира свои песни. Животът на Стела се разбива на парчета, когато майка й умира от рак, а малко след това Амелие, най-добрата й приятелка, неочаквано й обръща гръб. Но Амелие не спира дотам. Тя впряга цялата си енергия и изобретателност да причинява болка на Стела всеки ден чрез подигравки, унижения и физическо насилие. Ще успее ли Стела да намери сили и смисъл в дните си?

„Тормоз в училище. Насилникът, жертвата и наблюдателят“ от Барбара Колоросо, изд. „Софтпрес“ Книгата представлява чудесен наръчник за педагози, родители и изобщо за всеки, работещ с деца. Независимо дали ни се иска или не, тормозът съществува – всеки ден и вероятно във всяко учебно заведение. В първата част авторката изяснява какво е тормоз, как да го идентифицираме, какви са последиците от неглижирането на проблема и как възрастните често бъркат тормоза с конфликт, прилагайки погрешни стратегии за изкореняването му. Втората част на книгата разглежда корените на тормоза, ролята на семейството в изграждането на насилници, мишени или опоненти. Изданието предлага и ефективни насоки и практики, които да са от помощ както на родителите, така и на учителите.

Вярваме, че с предложението заглавия обсъждането на темата и предприемането на действия, ако е нужно, ще бъде по-леко и целенасочено.