6+ книги с герои близнаци

Какво може да бъде по-забавно и предизвикателно от две деца в една къща? Две деца на еднаква възраст под един покрив! Иначе казано – близнаците с цялата им енергия и неудържима динамика. В книгите, точно както в истинския живот, също щуреят близнаци. Затова, ако си имате подобно двойно щастие вкъщи и особено ако искате да провокирате любопитство към книгите и четенето, можете да помогнете на децата да се разпознаят в следните заглавия:

„Двойната Лотхен“ от Ерих Кестнер, изд. „Пан“ 

Ерих Кестнер е един от майсторите разказвачи за деца, а класическата му история вдъхновява други съвременни книги и филми, например „Капан за родители“. Две момиченца, Луиза Палфи и Лоте Кьорнер отиват на детски лагер от различни краища на страната. Там с изумление откриват, че са досущ еднакви. Толкова еднакви, че успяват да заблудят всички в това коя коя е. Мистерията около тях се заплита и те решават да разменят местата си – Луиза заминава за Мюнхен като Лоте, а Лоте става Луиза и отпътува към Виена. Така те откриват тайната на своето минало, която ще се окаже решаваща и за бъдещето. Забавните приключения на двете момиченца ще разсмеят и трогнат читателите между 8 – 11 години.

„Момче или морско свинче“ от Юлия Спиридонова, изд. „Мармот“ 

Книгата от поредицата „Търсачи на истории“ ни среща с близнаците Диди и Додо. Двамата имат различни приятели и различни любими занимания, но и двамата обичат да се дразнят взаимно. Ден преди семейното пътуване до Стокхолм, Додо е сполетян от силен зъбобол, придружен от приличен оток. Все пак всички опаковат багажите и отиват на летището, но момчето е с толкова подута буза, че служителите го оприличават на морско свинче. С всички последствия от това. Книгата е чудесна за неуверени читатели между 6 и 8 години.

Поредица „Хрониките на Спайдъруик“ от Тони де Терлизи, изд. „Фют“

13-годишната Мелъри, 9-годишните близнаци Джерард и Саймън и майка им Хелън се местят да живеят във викторианска къща, собственост на лудата им пралеля Лусинда. Те се заемат да я изследват и да заловят виновника за странното шумолене в стените. Всичко това ще ги отведе до тайна стая-библиотека и странната „Книга за духовете” на Артър Спайдъруик. Тя пък ще им разкрие един неподозиран свят на необичайни и потайни същества, невинаги добронамерени към хората. Поредицата е чудесна за смели читатели на 8-11 години.

„Земята на приказките – Заклинанието“ от Крис Колфър, изд. „Рива“ 

Близнаците Алекс и Конър получават от баба си книга с приказки. Скоро обаче осъзнават, че тя е вход към вълшебни страни, в които така познатите истории не са приключили, а продължават да се разгръщат. Престоят на момчетата в Земята на приказките е вълнуващ низ от приключения и срещи с емблематични герои и създания. Връщането в човешкия свят обаче се оказва по-трудно, отколкото близнаците очакват. Ще успеят ли Алекс и Конър да се завърнат у дома и кой ще се опита да ги спре? Книгата кани читателите между 10 и 14 години в необятния свят на приказките.

„Приказка за долната земя“ от Ирена Първанова, изд. „Сиела“ 

Разочарован от възможността да прекара лятото в пълна скука, 13-годишният Алекс се оказва прикован в автобуса по път към селото си. Момчето слиза на селския площад и установява, че баба Светла се оказва свежа, мила, но и загадъчна, а улиците на Вратня наистина не стоят мирно. Момчето се запознава с близначките Огняна (Яна) и Димана (Ана) и тримата се впускат в приключение, решени да разбулят загадката на мъничкото селце. Оттук започват и приключенията им, които ги отвеждат чак до Долната земя! Най-добра компанията ще им бъдат читателите между 10 и 14 години.

Поредица „Хари Потър“ от Дж. К. Роулинг, изд. „Егмонт“ 

Макар мнозина да свързват света на Хогуортс с Хари, Рон и Хърмаяни, в книгите се вихри цяла плеяда герои, кои от кои по-чудати, забавни и ярки. Точно такива са близнаците Фред и Джордж, по-големи братя на Рон. Те внасят огромна доза хумор в историята, но едновременно с това са способни на храброст и самоотверженост. А и пет пари не дават за слава и почести, защото за тях са важни добрите шеги и това да останат верни на себе си. Е, читателите (9-15 години) едва ли биха могли да разпилеят листовете по време на изпит, но пък могат да съпреживеят пакостта чрез Фред и Джордж.

А вашите близнаци какви геройски бели извършиха днес?