5800 са регистрираните до момента в Остави всичко и чети 2022

Остават броени дни до тазгодишното честване на D.E.A.R Day (Drop Everything And Read Day). Макар и отделни прояви, свързани с отбелязването му в България, да са документирани още преди години, същинска популярност по нашите ширини денят добива едва през 2021 г., когато се празнува за първи път под името Остави всичко и чети. След изключителния успех на флашмоб инициативата през 2021 г., трескавата подготовка за тазгодишното й издание е вече факт.

Читателите, заявили участие в кампанията към този момент, наброяват 5800 души. Сред тях има българи от десетки населени места в страната, както и от различни други държави като Кипър, Великобритания, Австрия и Германия. Много наши сънародници отбелязват, че планират да четат семейно; немалък процент от записалите се ще посрещнат D.E.A.R. Day в компанията на своите връстници от читателските клубове към детски градини и училища.

Как да се присъедините?

Регистрирайте се във формуляра за участие до 23:59 ч. на 11. април 2022 г. Вашето име и населено място ще се появи на интерактивната карта на любителите на книгата в България. Не ви звучи достатъчно вдъхновяващо? Вижте колко много са били те миналата година!

– Не забравяйте, че имате възможност да регистрирате и други членове на своето семейство, а също и своя клас и читателски клуб. Възползвайте се!

Поканете свои малки и големи приятели, за които смятате, че биха се включили с удоволствие.

– Ако се опасявате, че ще пропуснете деня, изберете „Going“ във фейсбук събитието, посветено на инициативата. Така ще можете да получите известие ден по-рано и да планирате ангажиментите си така, че да си освободите прозорец за общуване само с книгите.

Празнувайте! Вземете книга със себе си в обедната почивка, в градския транспорт и на опашката за хранителни продукти. Без значение къде и без значение какво – четете! Ако ли разполагате с повече време и желание, пригответе сладкиши по книги по примера на Trouble Bakers, оставете книги в най-близката до вас буккросинг зона, организирайте си тематично книжно парти. Има хиляди начини да се забавлявате, докато четете.

Не успяхме да ви убедим да се включите? Ето ви още четири причини защо да го направите.

Хайде да четем заедно!