585 деца вече се включиха в „Читателска щафета 5: Патилански приключения“

Месец и половина след старта на националната кампания за насърчаване на четенето „Читателска щафета“, в пощенската кутия на фондация „Детски книги“ са получени формулярите за участие на 585 деца, които са прочели поне 3 от книгите за съвременни патиланци и пакостници, включени в щафетата. Общият брой на прочетените книги до момента е 2185, което говори за засиления интерес на децата към подбраните истории за Малкия Никола, Ужасния Хенри, Макси, Майлс и Найлс.

„За нас е истинска изненада 500-те специални колекционерски значки за първите 500 най-запалени и бързи читатели да свършат преди средата на кампанията. Заедно с формулярите получаваме и много положителни и вдъхновяващи коментари от учители, библиотекари и деца, които споделят своите впечатления от книгите. Често, освен формуляр, малките щафетници ни изпращат свои рисунки на героите или сцени от прочетените истории, което говори, че и в тази щафета сме уцелили вярната формула за привличане на читателски интерес.“, разказва Валентина Стоева, председател на съвета на фондация „Детски книги“.

 

Петото издание на „Читателска щафета“ съвпада със 130-годишнината от рождението на Ран Босилек и 90 години от публикуването на неговото „Патиланско царство“, затова инициативата преминава под името „Читателска щафета 5: Патилански приключения“. Кампанията продължава до 07.01.2017 г. и всички деца на възраст от 6 до 13 години, които прочетат най-малко три книги по избор от включените в кампанията, и чиито формуляри за участие бъдат изпратени в този срок, ще се включат в томбола за големите награди – 2 таблета и комплекти с книги.

Целта на „Читателска щафета“ е изграждането на грамотно бъдещо поколение чрез възпитаване на любов към книгите у децата на възраст от 6 до 13 г. Заглавията, включени в селекцията на всяко издание, са подходящи и за привличане на интереса на нечетящите деца или пък на онези с обучителни трудности. Освен възпитаване на любов към четенето, кампанията цели да подпомогне учителите и библиотекарите в България, като им предложи работещ механизъм, чрез който книгата да стане част от живота на българските деца.

За повече информация за правилата на кампанията, включените заглавия, формата за участие, както и предстоящите съпътстващи конкурси и литературни клубове, можете да следите специалния сайт и фейсбук-страницата на “Читателска щафета 5: Патилански приключения”.

Организатор на Читателска щафета 5: Патилански приключения е фондация “Детски книги” с финансовата подкрепа на програма „Регионален грант“ на VivacomFund и Български център за нестопанско право (БЦНП).

Партньори са сайтът „Аз чета”, Детски дневник, сайтът „Данибон“, НЧ „Читалище.то-2014“ – София и верига книжарници Orange Center. Книгите, включени в кампанията, са на издателствата „ФЮТ“, „Колибри“, „ПАН“ и „Сиела“.