5 причини: Загадката на призрачната сова

„Загадката на призрачната сова“ от Лорън Сейнт Джон е история, която започва с нахлуването на крадец и завършва с откриването на библиотека. Първата книга от новата поредица „Кат Улф разследва“ (изд. „Фют“) ще ви пренесе в градчето Блубел Бей, а там ще се запознаете с очарователната Кат Улф.

Тя и майка й живеят Лондон, но не се чувстват щастливи там. Елън Улф е ветеринарен лекар и, въпреки че е изумителен професионалист, тя не се разбира с шефовете си. Кат мечтае за живот сред природата, за простора на синьото небе и океана, за приключения. Една вечер в апартамента им нахлува крадец и това събитие изцяло променя живота им. Скоро майка и дъщеря се озовават в нов дом, които се намира на изумително красиво място. Елън Улф получава чудесно работно място, а Кат намира нови приятели, неочаквани предизвикателства и истинска криминална загадка.

Ето и моите пет причини да препоръчате тази книга на децата си:

  1. Това е първокласен британски детективски роман

Основната сюжетна линия представя заплетен криминален случай. Кат основава агенция за грижи за домашни любимци, докато собствениците им отсъстват. Така се запознава с местен художник на птици и неговия папагал. Малко след това художникът изчезва и Кат решава да разбере какво точно се е случило.

По пътя на разплитането на мистерията, момичето среща млада хакерка, бивша библиотекарка с наклонности на детектив, министър на отбраната, агенти от руското разузнаване и какво ли още не. Криминалните сюжети показват по интересен и увлекателен начин на децата каква е силата на човешкия ум и колко много знания и умения се изискват, за да намериш всички парченца от пъзела.

2. Историите зад главната загадка 

Освен изчезването на Рамон Корасон, което е в основата на сюжета, читателите ще проследят и събитията в живота на останалите герои.  Ще видят как майката на Кат се справя с новата си работа. Ще наблюдават сприятеляването на Кат и дъщерята на професора. Ще узнаят колко сериозно може да бъде изчезването на една тиква. Ще научат как един подъл младеж получава заслужен урок и как търговец, който е повече мошеник, си намира майстора. Читателите ще разберат кой е Тъмният лорд, защо всъщност никак не е мрачен и каква е връзката му със семейството на Кат.

3. Симпатични, реалистични и живи герои

Участниците в разплитането на загадката са обикновени хора и едновременно с това са изключителни. Лорън Сейнт Джон е създала пълнокръвни образи, всеки от тях със собствен характер и поведение.

Харпър е дъщерята на професор и е талантлив млад хакер. Тя помага на Кат в разследването и дори привлича вниманието на английското разузнаване. Едит е симпатична възрастна дама, която има неприятен син и закръглен лабрадор. Зад привидната ѝ семплост се крие любопитен ум и смело сърце. Инспектор Сингх е местният полицай, който е изключително отдаден на работата си, въпреки че в Блубел Бей най-сериозното престъпление, случвало се някога, е изчезването на зарзават. Тъмният Лорд е много важен за историята. Той е хладен, самоуверен и привидно непоклатим. До края на романа претърпява интересна и поучителна промяна.

Освен хората, тук важни герои са и животните. В новия дом на семейство Улф живее котката Тини, която се оказва сериозно предизвикателство пред уменията на Кат да общува с животните. Папагалът на господин Корасон съвсем не е просто говореща птица. Конят Пакостник играе ключова роля за спасяването на човешки живот и се сприятелява с една симпатична бездомна котка.

4. Щастливият край

Тук има главен щастлив край и няколко мънички. Последните страници оставят усещане за ведрост и радост. В живота има трудни моменти, да, но с помощта на близките и семейството всичко може да се преодолее. Промяната не е нещо лошо, напротив, след нея идват желаните приятели и щастие. Можеш да сложиш ново начало в живота си, независимо от възрастта и обстоятелствата. Необходими са само малко смелост и приятел, с когото да споделиш приключението. Пък дори това да е пълничък лабрадор или своенравен котарак.

5. Атмосферата в Блубел Бей

Светът на тези герои е изграден много реалистично. Докато четете, ясно ще си представите скалистите брегове, бурното море и лазурното небе. Градчето в залива с неговите ресторанти, малки магазинчета, ветеринарната лечебница. Туристите, които идват да се насладят на спокойствието и красотата. Мястото, хората и животните създават прекрасно усещане за живост и реализъм. Място, което е другаде, но е истинско. А значи, че и приключението може да е такова.

Описаното крайбрежие се намира в Дорсет, Южна Англия. Там са скрити 185 милиона години от историята на Земята. В скалите му се крият вкаменелости от епохата на динозаврите. Това е родното място на Мери Анинг, първата жена учен занимаваща се с палеонтология. Тя открива костите на 3 вида динозаври. Благодарение на нейните находки Англия добива популярност сред геоложките среди на континента. През 2010 година е призната за една от десетте във Великобритания променили науката в най-висока степен.

Лорън Сейнт Джон е любим писател на екипа ни. Не пропускайте да прегледате и другите й книги.

 

Книгата ще откриете в Ozonе.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и да търсим точните книги за Вашето дете.