5 причини: Приказка за долната земя

„Приказка за Долната земя“ на Ирена Първанова (изд. „Сиела“) е изключителен тийн роман, който горещо препоръчвам на всички младежи, а и на техните родители. Обемен е, подходящ е за уверени читатели над 10-годишна възраст. Гарантирам, че като започнете, няма да усетите как сте прочели 400 страници. Рядко се появява история, която не можеш да оставиш от началото, та до самия край.

Ако сте прочели отзива на Вал Стоева и все още се колебаете дали да посегнете към книгата, ето моите 5 причини да предпочетете това приключение за лятно четиво:

1. Изключително удачното съчетание на класически добродетели и съвременност

Повествованието се доближава до класическите вълшебни приказки, в които героят трябва да премине през редица изпитания, за да порасне и да намери себе си. Това прави историята почти универсална. Пълна е с класически добродетели и неизменни истини. Пленително е представена вечната борба между Доброто и Злото, в която надеждата и светлината винаги побеждават. Младата авторка майсторски е разказала история, която ще се хареса и на децата, и на родителите им.

2. Очарователни герои

Героите са съвременни деца, които живеят с предизвикателствата на днешният ден, но и се катерят по дърветата, обичат мекици, не си пишат домашните или пък ги пишат твърде усърдно. Алекс се сприятелява с Ана и Яна, които са неотлъчно до него през всички премеждия. Докато търсят начин да спасят света, тримата се срещат с очарователни зеленокоси вещици, банда млади таласъми, симпатични баби орисници, змейове, самодиви и какво ли още не.

3. Прекрасно вплетен в сюжета фолклор

Романът е чудесен начин за по-сериозна и задълбочена среща с приказния български фолклор. Герои в него са и митични същества и тяхната съдба е разказана увлекателно и правдоподобно. Магията присъства неусетно в детското ежедневие и успява да представи загадъчността на вълшебния свят като част от живота на всеки от нас.

4. Истински важно послание в края

Борбата между двете неделими сили, на Мрака и Светлината, е в същността на тази вълшебна приказка. Днес децата играят на конзоли в домовете си, а не на жмичка по улицата. Ежедневието е толкова натоварено, че родителите са способни да забравят за сина си. Често приятелството се измерва с лайкове в социалните мрежи. Но и днес доброто може да побеждава, истинските приятели се познават в битките, а баба прави най-вкусната закуска на света. В книгата битката между Мрак и доброто е кулминацията в изключителното лято на Алекс и неговите приятелки. Победителят е предизвестен, но именно в това се крие очарованието на „Приказка за Долната земя“.

5. Романът предоставя много възможности за работа в клас

  • да се говори за вълшебните приказки и за начините, по които те оживяват в съвременните произведения за деца
  • да се търсят българските фолклорни образи и да се правят проучвания, свързани с тях
  • да се разработи подробно развитието на образа на главния герой и причините, водещи до неговото израстване
  • да се обсъдят класическите и вечни мотиви в произведенията за деца
  • да се намерят и други грандиозни битки между Доброто и Злото и начините, по които доброто винаги побеждава

Това е моят избор за лятно четиво в читателския клуб. Смятам, че разговорът върху идеите, залегнали в него, ще е прекрасна отправна точка за бъдещата ми работа с учениците в новата учебна година.

Ирена Първанова е написала произведение, в което умело е съчетала магическото в българския фолклор и моментите от ежедневието на всяко дете. „Приказка от Долната земя“ би се харесала на учителите, на децата и на родителите. А аз се надявам да срещна Алекс, Ана и Яна отново, в интересно следващо приключение.

Може да прочетете подробен отзив за произведението тук.

Книгата ще откриете в Ozone.bg с код DK19.

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да търсим точните книги за Вашето дете.