5 начина да направите четенето на истории част от семейния живот

Бенджамин Типинг списва популярния блог „Mutterings of a Fool“. Обича да пише за храна, бягане и четене с деца. В своя статия за Scottish Book Trust той споделя 5 предложения за това как да направите четенето на истории част от семейния си живот. Възползвайте се!

Повечето хора биха се съгласили, че взаимодействието на детето с книгите е хубаво нещо. Фактът, че преглеждате този пост, означава, че сте от тези хора. Тогава вероятно бихте искали да знаете, че според най-новите изследвания съществува риск детето да пропусне ключови моменти от своето развитие поради все по-широкото навлизане на електронните устройства.

Имам две деца, на 2 и 3 години, и вече виждам разлика между тяхната реч и тази на приятелите им, които не прекарват много време около книгите. А и признавам, че четенето на децата е едно от най-големите удоволствия на родителството. Ето моите 5 съвета как да направите историите част от семейния живот:

1. Книги, книги навсякъде!

Като за начало, обградете се с книги. Съхранявайте ги ниско над пода, за да може детето да има лесен достъп до тях. В нашата стая за игра имаме рафтове за книги, които позволяват да се виждат предните корици и малкият читател може да избира сам. Ще постигнете същия резултат, ако просто ги подредите на купчина на пода или в платнена чанта.

2. Повторение, повторение, повторение!

Четенето на една и съща книга отново и отново може да е отегчително за вас, но за малките деца това е най-добрият начин да разберат историята и думите. Децата възприемат новите неща след 3-4 прочитания. Те не могат да схванат наведнъж историята, героите, емоциите. Нужни са няколко повторения, за да достигне цялата информация до съзнанието им.

3. Ежедневна практика

Макар да изглежда прекалено просто, с четенето на приказки всеки ден преди лягане вие поставяте основата на интереса към книгите. Определянето на точно време за четене превръща книгата в част от вашето ежедневие. Ако животът ви е забързан и трудно намирате време през деня, четете на детето си около 15 минути преди да заспи. Допълнителна полза от това четене е установяването на отпускащ обичай в края на деня, което за мен е важно условие за спокойно лягане и сън.

4. Вдъхнете живот на историите!

Вече не минавам по мост без да кажа: “Какво е това троп-троп по моя мост?” с тролски глас. Когато вдъхвате живот на историята, показвате на детето как може да я използва в игрите си. За мен това стимулиране на въображението е от съществено значение за детското развитие. Една от любимите приказки на дъщеря ми, които включваме в игрите, е „Трите прасенца”. Много често при игри на двора бягаме, за да не може Големият лош вълк да ни настигне.

5. Забравете за момент, че сте възрастен!

Този съвет е продължение на предишния: да се преструваш на трол публично може да е неудобно и смущаващо. Трябва да поемете риска и да прегърнете детското във вас. На детето ви ще му хареса да се държите като негов връстник (вероятно не и след като стане тийнейджър), а и всъщност е доста забавно да забравиш за момент, че си отговорен възрастен.

Всички тези дребни неща накуп могат да накарат вашите деца да се забавляват с книгите и четенето.

Превод и адаптация: Цветомира Дукова

Снимка на корицата: Freepik