5 книги за новото дете в училище

Лятната ваканция е вече зад гърба ни. Децата се върнаха в познатите стаи и отново са с познатите съученици. Или пък не.

На немалко ученици се налага преместване в ново училище, смяна на клас, а заедно с това още купища промени. Нека бъдем честни, местенето в ново учебно заведение винаги е съпроводено с тревоги и стрес, колкото и желано да е. Децата неизменно си задават всевъзможни въпроси – ще ме харесат ли, ще се изложа ли, дали ще си намеря приятели, дали учителите ми ще бъдат свестни, или прекалено строги…Притесненията са в реда на нещата и всеки, попаднал в подобна ситуация, ги изпитва. За да успокоим и подкрепим детето, особено важно е да валидираме неговите чувства.

Ето няколко заглавия, с които да му покажем, че не е само.

„Франклин има нов приятел“ от Полет Буржоа и Бренда Кларк, изд. „Фют“ 

Книгата от обичаната поредица е подходяща за малки деца (4-8 години), които постъпват в нова детска градина/ново начално училище или посрещат нов съученик.

Костенурчето Франклин обича приятелите си и няма никаква потребност да се запознава с други деца. Но в гората се заселва семейство лосове и в училище идва малкият Лоско. Франклин е изплашен от огромните животни, приятелите му също странят от новото дете в класа. Скоро те се научават как да го предразположат и откриват, че споделят много общи интереси.

„Най-лошата седмица евър: Понеделник“ от Ева Аморес, изд. „Прозорец“ 

На Джъстин Чейс хич не му е лесно. Майка му е вманиачена по правилата, а татко му го нарича с унизително галени имена и продължава да кара набиващата се на очи кола с форма на тоалетна чиния. Джъстин обаче няма време да изпада в самосъжаление, защото днес е първият му ден в новото училище. За нещастие, кошмарите му се сбъдват и той успява да впечатли абсолютно всички наоколо. С обратен знак.

С изключително чувство за хумор авторката предава преувеличените страхове на децата, сменящи училище. Книгата е подходяща е за ученици между 7 и 10 години.

„Четиринайсет ванилии и половина“ от Катя Антонова, изд. „Рибка“

„Феята от захарницата“ плени сърцата на хиляди момчета и момичета, а „Четиринайсет ванилии и половина“ е втора част от поредицата за вироглавата фея.

Ванилия е превърната в човек и тръгва на училище заедно с най-добрия си приятел Филип. Там тя се сблъсква с доброжелателни и не съвсем добронамерени съученици, с големи дози скука и вдъхновение, както и с всички причудливи порядки от ежедневието на нормалните тийнейджъри. Книгата със сигурност предизвиква много смях и клатене на глави, но също така поднася на читателите си (8-11 години) важни послания.

„Мост към Терабития“ от Катрин Патерсън, изд. „Пергамент прес“ 

В началото на новата учебна година в училището на Джес се появява Лесли. Тя е необикновено момиче и още с идването си успява да смути всички, като се включва в момчешкото състезание и става безпрецедентен победител. Джес и Лесли стават неразделни приятели. Тя притежава дарба на художник и постепенно вдъхновява Джес да се изразява писмено. Заедно двамата създават Терабития – вълшебно царство, управлявано от въображението. Терабития се оказва спасително място за Джес след нелеп инцидент, който преобръща живота му.

Историята проследява израстването на момчето и е подходяща за уверени читатели между 10 и 14 години. Понастоящем книгата може да бъде открита в библиотеките.

„Тайната на Небюла“ от Труди Труит, изд. „Егмонт“

Круз Коронадо е момче на 12 години и живее с баща си в слънчевия и безгрижен Кауди. Един ден Круз научава, че е приет в престижната „Академия на изследователите“. За него това е огромен успех и сбъдната мечта, тъй като едва 25 деца от цял свят биват приети на годишна база. Обучението включва часове по антропология, география, история, опазване на природата, а също и специални тренировъчни сесии в реалистична виртуална среда. Академията е оборудвана според последните технологични разработки и действително е удивително място. Накратко, всичко е повече от прекрасно…освен фактът, че Круз получава заплахи от тайнствени мъже.

Изпълнена с приключения и научни факти, книгата ще грабне читателите между 10 и 14 години.

На всички, които са в нов клас и/или училище, желаем успех, много приятели и лудории!