5+ книги за изобразителното изкуство

На 18.10. художниците от близо и далеч празнуват, защото това е техният специален ден! Малко по-късно, на 03.11. е Денят на българските художници. Както забелязвате, поводите за творчество са премного. За да ви вдъхновим допълнително, направихме селекция от заглавия за художници и рисуване. Насладете й се и нека музата ви посети!

„Денят, в който пастелите си тръгнаха“ от Дрю Дейуолт, изд. „Хермес“ 

Забелязали ли сте, че различните деца използват предимно едни и същи цветове и избягват други? Е, пастелите на Дънкан определено го знаят. Един ден момченцето сяда да рисува, но намира кутията за пастели пълна с бележки от цветните й обитатели. Синьото е недоволно, защото е най-късо. Сивото се оплаква, че с него оцветяват прекалено големи животни. Оранжевото и жълтото спорят какъв е цветът на слънцето. А бялото се чувства….невидимо. Какво ще направи Дънкан, за да утеши пастелите си и да им покаже, че всеки един е важен за него? Разберете заедно с малчуганите на 3-7 години.

„Мечта“ от Евгения Войнова, изд. „Давид“

Един голям бял мечок си има мечта. И тя е да стане художник. Затова мечокът прави първото, което наистина би трябвало да направи – отива да си купи художнически материали. Въоръжен с всичко необходимо, той сяда да рисува. Да рисува, но какво? В този момент мечокът вижда един хамелеон и решава, че той е идеалният първи модел. Оказва се обаче, че да се нарисува хамелеон не е толква лесно… Книгата показва на децата (3-6 години), че мечтите не всеки път се постигат лесно, трудности и препятствия се появяват по пътя ни, ала това не бива да ни обезкуражава.

Защо на картините не им трябват заглавия от Ондржей Хорак и Иржи Франта, изд. „Ракета“

Това е чудесна книга за тези деца (7-12 години) и родители които искат да опознаят изобразителното изкуство. Книгата ни отвежда на обиколка в художествена галерия с 9-годишния Ники – запален футболист – и 12-годишната Ема – ученичка в художествено училище. С тяхна помощ научаваме какво представляват художествените галерии, какво означава оригинал, защо някои картини са революционни (макар на пръв поглед да не изглеждат така) и се считат за повратни точки в историята на изкуството. Неусетно читателите ще разгледат някои от най-известните художествени произведения.

„За майстора на цветовете“ от Кристина Тужарова, изд. „Книги за любители“

Чрез книгата авторката повежда децата (7-10 години) на вълнуващо биографично пътешествие из живота на Владимир Димитров, пълно с любопитни факти, исторически събития и емоционални разкази. Текстът се лее като приказка и помага на децата да научат за ключови моменти от живота на Майстора, важни за разбирането на творчеството му, които вероятно биха пропуснали в уроците по Изобразително изкуство в училище.

„В невидимия свят с Иван Милев“ от Кристина Тужарова, изд. „Книги за любители“

Още една удивителна книга, този път посветена на художника Иван Милев. Читателите (7-10 години) отново ще имат възможността да се запознаят с живота и творческия път с друг голям български художник – с неговите неволи и несгоди, но и с несекващото му вдъхновение и фантазия.

Ако ръцете вече ви сърбят и ви нашепват да грабнете на свой ред моливите, четките и боите, то ето няколко заглавия, които ще ви бъдат верни помощници:

  • „Рисуване с акварелни бои“ от Кристин ван Льовен, изд. „Хермес“
  • „Рисуване с цветни моливи“ от Челси Уорд, изд. „Хермес“
  • „Наръчник по основи на рисуването. Пълен курс за начинаещи“ от Барингтън Барбър, изд. „Хермес“
  • „Рисуване на манга. Подробно ръководство за абсолютно начинаещи“ от Соня Лион, изд. „Книгомания“
  • „Дневник на младия комикс художник“ от Анна Цочева (съставител), изд. „Графилин“
  • „Обичам да рисувам“, поредица, изд. „СофтПРЕС“
  • образователни карти за рисуване, изд. „Мармот“

Приятни творчески мигове!