5 книги, чиито герои оживяват

Книгите действително са изтъкани от магия. Та иначе как биха могли да ни отнасят в различни земи, времена и приключения само с едно щракване на пръстите? Средновековна Англия, далечна Антарктида или непроходимата джунгла са на ръка разстояние, а реалността около нас избледнява с всяко прелистване на страниците. Любимите герои са толкова истински – пълнокръвни и така близки, че се превръщат в добри приятели. Какво ли би станало, ако можеха да прекрачат прага на човешкия свят? Нека видим.

„Тили и книгобродците“ от Ана Джеймс, изд. “Orange books” 

Матилда (Тили) Пейджъс е 11-годишно момиче, което живее с баба си и дядо си. Един ден Тили отива в семейната книжарница и заварва Ани – очарователно луничаво създание с червени плитки и бурно въображение. Не след дълго в книжарницата се появява Алиса – своенравна русокоска със синя рокля. Вече няма никакво съмнение, че Тили умее да вижда литературните герои. Не й отнема много време да разбере, че може и да влиза с тях от книга в книга. Оказва се, че и други членове на семейството й притежават необикновената дарба. Но книгобродството може да бъде много, много опасно!

Ако сте безстрашен книголюбител между 10 и 13 г., скачайте в заешката дупка.

„Денят, в който пропаднах в приказка“ от Бен Милър, изд. „Хермес“ 

Една нощ от земята край Хилкот изниква голям, нов и модерен супермаркет с прозаичното име „При Грим“. На следващия ден скучаещата Лана и майка й отиват да посетят невероятния магазин. Там Лана с изненада открива, че едно дребно и сърдито старче изпълнява ролите на всички необходими работници в магазина. Слисването на момичето е пълно, когато старчето я бутва през портал, водещ до обичаната приказка „Спящата красавица“. Лана разбира, че злите сили наистина съществуват, а опасностите могат да бъдат смъртоносни дори във вълшебните светове.

Приключенията на момичето ще увлекат читателите между 8 и 10 години.

„Мастилено сърце“ от Корнелия Функе, изд. „Бард“

Мо е книговезец, който дава плът и живот на героите от книгите. Това безспорно е невероятно умение! Но наред с интересните герои, в книгите има и доста неприятни образи. Една вечер Мо чете на глас „Мастилено сърце“ на жена си и дъщеричката си Меги. От страниците в нашия свят идват злодеите Каприкорн и Баста, а любимата на Мо изчезва в книгата. Това поставя началото на дълго бягство, криене и упоритите опити на Мо да спаси близките си.

„Мастилено сърце“ е разкошна история за читателите между 12 и 16 години. Тиражът на книгата отдавна е изчерпан, но се очаква тя да се появи отново през тази година с логото на изд. „Ерове“.

„Капитан Клод и небесните негодяи“ от Ненко Генов, изд. “Artline studios” 

Зад масата в книжарница „Екс Либрис“ младият Мат се труди неуморно, но не особено успешно над първата си книга. Внезапно вратите се отварят и във влезлия посетител момчето разпознава капитан Клод – главния герой от ненаписаната си книга. Оказва се, че някъде там, в друго измерение и време, светът на капитан Клод застива в един безкраен, повтарящ се ден. Скоро се намира и обяснението – книгата за подвизите на капитана е останала незавършена. Така Клод предприема рисковано пътешествие през портал между световете, за да накара Мат да напише книгата докрай.

Чрез книгата читателите между 11 и 15 години ще имат възможността да се гмурнат не в един, а в няколко приказни свята!

“Земята на приказките: Заклинанието“ от Крис Колфър, изд. „Рива“ 

Още една книга, приканваща читателите между 10 и 14 години в необятния свят на приказките.

Близнаците Алекс и Конър получават от баба си книга с приказки. Скоро обаче осъзнават, че тя е вход към вълшебни страни, в които така познатите истории не са приключили, а продължават да се разгръщат. Престоят на момчетата в Земята на приказките е вълнуващ низ от приключения и срещи с емблематични герои и създания. Връщането в човешкия свят обаче се оказва по-трудно, отколкото близнаците очакват. Ще успеят ли Алекс и Конър да се завърнат у дома и кой ще се опита да ги спре?

Оставяме на вас да решите с кого искате да се срещнете. И не забравяйте, че литературните герои, също като хората, си имат своите добри…и не чак толкова добри страни. Приятно четене!